Zuidhorn


Het station Zuidhorn ligt aan de lijn van Leeuwarden naar Groningen als onderdeel van staatslijn B (Harlingenhaven - Nieuweschans) bij km. 68.556.
Het station werd geopend op 1 juni 1866.
Het eerste gebouw was een standaardstation van de vijfde klasse. Het had een hoog middendeel met een puntgevel, met aan beide zijdes een korte even hoge vleugel. Het station werd drie keer verbouwd en uiteindelijk in 1976 afgebroken. Het werd vervangen door een stationsgebouw van het type Beilen.

Met ingang van 13 juni 1976 is een nieuw stationsgebouw in gebruik genomen en is een nieuw bedieningstoestel type Siemens & Halske in dienst gesteld; de Alkmaarse Handelinrichting is toen vervallen.


Het stationsgebouw van Zuidhorn d.d. 9 september 1978.
(Foto: W. Vos)


      

Het oude en nieuwe stationsgebouw d.d. 16 mei 1976 (links) en de aankomst van een trein uit de richting Hoogkerk - Vierverlaten d.d. 9 september 1978 (rechts).
(Foto's: W. Vos)Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: Voor een uitleg over de werking van het geplaatste toestel in post T klik hier.


De emplacementstekening van Zuidhorn.Post TDe handelinrichting in post T d.d. 9 september 1978.
(Foto: W. Vos)
Tekening van het bedieningstoestel in post T.


De overweg is in de beveiliging opgenomen door middel van spermagneten op de krukjes in de velden 6 en 9.

Het wissel 4 werd electrisch bediend zoals hier is beschreven (bestandsgrootte 82 kB).
In verband met de electrische bediening van wissel 4 werden de seinen C 1,2 en D 1,2 electrisch bediend; ter controle of het wissel in de eindstand lag waren er spermagneten op de krukjes in de velden 3 en 4 aangebracht.

Alle overige bedieningshandelingen worden hier beschreven (bestandsgrootte 387 kB).

Voor een beschrijving van het station Grijpskerk klik hier.
Voor een beschrijving van het station Hoogkerk = Vierverlaten klik hier.

Met ingang van 28 september 1983 is de klassieke beveiliging te Zuidhorn vervallen en is de beveiliging van dit station een onderdeel geworden van de VCVL beveiliging bediend vanuit Groningen.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen