Blokpost Westervoort



De blokpost Westervoort lag aan de spoorlijn Arnhem - Zevenaar bij km. 97.025.

    

Het emplacement van Westervoort in westelijke richting (links) en in oostelijke richting (rechts) d.d. 26 januari 1958.
(Foto's: J.G.C. van de Meene)


De spoorbrug over de IJssel bij Westervoort en de ernaast liggende wegverkeersbrug, met de NS DE2 treinstellen 82 en 89 als trein 3721 (Arnhem - Winterswijk) d.d. 31 augustus 1956.
(Foto: R. Ankersmit)


Gebruikte afkortingen: Blokstelsels:

T/m 19 mei 1962: Vanaf 20 mei 1962: In de blokpost was een Siemens & Halske handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.(bestandsgrootte 456 kB)

In dit artikel worden de twee situaties van de beveiliging besproken t.w. de mechanische beveiliging van Westervoort en het aanwezige enkelspoor tussen Westervoort en Arnhem beveiligd met blokstelsel A tussen Westervoort en Arnhem Goederenstation post I en de situatie na de ombouw van het spoor richting Arnhem naar dubbelspoor, de indienstelling van lichtseinen te Westervoort en de indienststelling van het automatische blokstelsel richting Arnhem en Zevenaar.

T/m 19 mei 1962
Vanaf 20 mei 1962

T/m 19 mei 1962



De emplacementstekening van Westervoort naar de situatie t/m 19 mei 1962.


Post T



Tekening van het toestel in de blokpost.


Aansluiting losweg


Tekening van het bedieningstoestel van de aansluiting.


De aansluiting gaf toegang tot het loswegspoor welke een losweg en een losperron had.
Om toegang te krijgen tot de losweg had men een venster nodig van de blokpost. Op de blokpost gaf men venster 10 waardoor het venster "Wissel aansl." vrij (groen) werd. Nu kon de sleutel door de begeleider uit het toestel worden genomen en kon het rangeerdeel de aansluiting op rijden. Na afloop sloot de begeleider de wissel in de voorkeur stand af en na het terug steken van de sleutel in de blokkast kon de begeleider het venster "Wissel aansl." terug geven. Daarna kon de trein haar weg vervolgen naar richting Arnhem Goederen.
Bleef de trein langer op de aansluiting en moest er een trein passeren dan sloot ook hier weer de begeleider de wissels in de voorkeur stand en stak de sleutel terug in de blokkast en gaf hij het venster aan de blokpost terug. Hierdoor was er weer treinverkeer richting Arnhem mogelijk en kon een volgende trein passeren. Als uiteindelijk de trein op de aansluiting haar weg wilde vervolgen melde deze zich telefonisch bij de blokpost. De begeleider kon de wissel weer ontsluiten en de trein naar het hoofdspoor laten rijden waarna hij de wissel weer sloot in de voorkeurstand en de sleutel terug in het bloktoestel stak. Nu kon de begeleider het venster "Wissel aansl." terug geven en vervolgde de trein haar weg richting Arnhem Goederen.

Voor een beschrijving van de blokpost Duiven klik hier.

Vanaf 20 mei 1962


Met ingang van 20 mei 1962 is de beveiliging van Westervoort ingrijpend gewijzigd.
Deze wijzigingen bestonden uit:
      

De seinen A/Dv en B/Dv (links) en de nieuwe (nog ongeldige) seinen 294 en 296 (rechts) d.d. 27 augustus 1964.
(Foto's: R. Ankersmit)


Post T



De blokpost Westervoort met de sporen in oostelijke richting d.d. 27 augustus 1964.
(Foto: R. Ankersmit)




De emplacementstekening van Westervoort na de wijzigingen d.d. 20 mei 1962.




Tekening van het tableau met daarop een schematische weergave van de sporen en diverse signaleringslampjes.



Tekening van het toestel in de blokpost na de wijzigingen d.d. 20 mei 1962.


Alle bedieningshandelingen worden hier beschreven. (bestandsgrootte 181 kB).

Met ingang van 2 mei 1965 is de klassieke beveiliging te Westervoort vervallen en worden de wissels en seinen bediend vanuit de NX post te Arnhem.


Het rechter deel van het NX tableau te Arnhem d.d. 23 februari 1966
met van links naar rechts Velperbroek Aansluiting, de sporen naar en van Arnhem Goederenstation en de enkelsporige brug over de IJssel.
(Foto: R. Ankersmit)

Voor een beschrijving van de stations Arnhem en Arnhem Goederenstation klik hier.

Ongevallen

Bij Westervoort hebben zich twee ernstige ongelukken voorgedaan. Het eerste ongeluk vond plaats op 31 augustus 1964. Twee treinstellen botsten tegen elkaar op het traject Arnhem - Zevenaar. Bij deze frontale botsing tussen een D-trein uit Duitsland en de Nederlandse dieseltrein Arnhem - Doetichem in de gemeente Westervoort kwamen minstens vier passagiers om het leven. Tientallen raakten gewond. Dit ongeval werd veroorzaakt doordat trein 767 uit Hagen (Duitsland) door het stoptonende sein 304 reed.

      

Foto's van de ravage met de totaal vernielde blokpost.
(bron: ANP - Ben Hansen)



Foto's van de ravage met de wrakstukken van de beide treinen.
(bron: ANP - Ben Hansen)


Het tweede ongeluk vond plaats op 28 februari 1978. Trein 7747 richting Winterswijk botste vrijwel frontaal op TEE 10. Bij dit ongeluk viel 1 dode en 58 gewonden. Dit ongeval werd veroorzaakt doordat de trein richting Winterswijk door het stoptonende sein 296 reed.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen