De voormalige locloods met nog één spoor in gebruik d.d. 11 februari 1983.
(Foto: Roelof Hamoen)
Het emplacement van Weert in oostelijke richting vanuit post I (links) en het emplacement van Weert in oostelijke richting met post I (rechts) d.d. 12 augustus 1964.
(Foto's: R. Ankersmit)
Het inrijsein van Weert zijde Maarheeze met de "koeienkop" (links) en drie snelheidsborden op één paal (rechts) d.d. 12 augustus 1964.
(Foto's: R. Ankersmit)
Tot de inval van de Duitsers was de brug over de Zuid-Willmsvaart een samenstel van vier overspanningen naast elkaar. Twee voor het dubbelspoor naar Maarheeze en ook twee voor het toenmalige dubbelspoor naar Budel. De eerste wissels van Weert lagen ook toen een stuk verder richting station. Daar stonden ook de bordessen met inrijseinen (niet toevallig op de plaats waar later de tweede set (vierkante) borden bij Post I is geplaatst) en niet aan de Brabantse kant van het kanaal. Na 1945 heeft men gekozen voor slechts twee enkelsporige bruggen en een wissel voor de (dan enkelsporige) lijn naar Budel in het spoor Eindhoven – Weert. Dat wissel werd beveiligd door twee afstandsseinen, doodnormale enkelvoudige seinen met een arm met rond uiteinde. Het sein langs het spoor uit Eindhoven was toen alleen hoger dan het sein met koeienkop. Waarom dat laatste is verlaagd is niet bekend. Wellicht om het beeld van sein en koeienkop compacter te houden, zeker 's nachts. De koeienkop werd noodzakelijk toen de snelheidsbeperking tot 40km/h die er voor treinen vanuit Budel en Maarheeze na 1945 standaard was, verviel met het gereedkomen van de tweede overspanning. Men heeft toen voor de hoofdlijn gekozen voor de koeienkop oplossing in plaats van een geheel nieuw bordessein. Ook wel logisch, want dat had dan ook geheel elektrisch moeten zijn, juist vanwege de spoorbruggen.
Ook aan het inrijsein en voorsein (onder) aan de kant van Baexem kwamen toen borden maar het bleef wel een volledig bordes. De borden aan het sein zijn later aangebracht dan de situatie in dit artikel beschreven. |
De emplacementstekening van Weert.
Tekening van het bedieningstoestel in post T.
(Klik op de tekening voor een vergroting)
Tekening van het bedieningstoestel in post I.
(Klik op de tekening voor een vergroting)