Weesp





Het stationsgebouw van Weesp.
(bron: WeesperNieuws.nl)



Station Weesp is een station in de stad Weesp aan de spoorlijn Amsterdam - Amersfoort bij km. 13.190. In Weesp komen de Oosterspoorweg, Flevolijn en Schiphollijn bij elkaar. Weesp is daardoor een belangrijk overstapstation voor reizigers tussen Amsterdam / Schiphol en Almere / Hilversum.
Het huidige station bestaat uit 2 eilandperrons, en in totaal 6 sporen, waarvan 2 sporen voor doorgaande treinen. Op de eilandperrons wordt veel gebruikgemaakt van cross-platform-overstap.
Het eerste station van Weesp is geopend in 1872 bij aanleg van de Gooilijn en weer gesloopt in 1967. In 1967 werd het tweede station geopend. Dit werd deels buiten dienst gesteld in 1985. Een deel hiervan werd vervolgens als fietsenstalling gebruikt. Na een grondige verbouwing in 2013 is nagenoeg het hele stationsgebouw uit 1967 als (bewaakte) fietsenstalling in gebruik genomen.
Het station heeft zijn huidige omvang gekregen in 1986, voor de in 1987 deels gereed gekomen Flevolijn. Hierbij is ook de Vechtbrug, die vlakbij het station ligt, verdubbeld.
Doordat Station Weesp een overstapstation is, heeft het veel forensenverkeer te verwerken. Daarom is ook een tweede spoorbrug aangelegd over het Amsterdam-Rijnkanaal. Beide bruggen zijn dubbelsporig.
De tussen de stations Naarden - Bussum en Weesp gelegen Gooiboog maakt het sinds 2003 mogelijk om rechtstreeks van Hilversum naar Almere te reizen; reizigers wordt zo een overstap in Weesp bespaard.

In dit artikel wordt de siuatie in het station Weesp in het tijdvak 15 april 1984 tot 28 juni 1986 besproken.
Met ingang van 28 juni 1986 is de plaatselijke bediening van de beveiliging vervallen en is de beveiliging een onderdeel geworden van de NX/CVL beveiliging bediend vanuit Amsterdam.


     

Het emplacement in westelijke richting met op de achtergrond de spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal.
(Foto's: W. Vos)


Gebruikte afkortingen:

Blokstelsels: Voor een uitleg over de werking van het geplaatst AR-toestel klik hier.



De emplacementstekening van Weesp.



     

Het AR toestel van Weesp.
(Foto's J.G.C. van de Meene (links) en W. Vos (rechts).



Tekening van het AR toestel van Weesp.


Alle bijzonderheden staan hier beschreven.(bestandsgrootte 342 kB).

De rijrichting op het spoor Weesp - Watergraafsmeer werd ingesteld door post IV Watergraafsmeer.

De post was uitschakelbaar. Dit uitschakelen werd gedaan door de seinknoppen van de seinen 526, 523, 516 en 509 met de witte stip omhoog te draaien waardoor deze seinen in de automatische stand werden geschakeld.
Als post T was uitgeschakeld was dan was het toch mogelijk om de brug over de Vecht te openen indien: Voor een beschrijving van het station Naarden = Bussum klik hier.
Voor een beschrijving van het station Watergraafsmeer klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen