Warffum

Station Warffum is het spoorwegstation in het Groningse Warffum. Het stamt uit 1893 en ligt aan de op 16 augustus 1893 geopende lijn Sauwerd Roodeschool bij km. 12.849.
De lijn naar Roodeschool werd vanaf Sauwerd aangelegd door de Groninger Lokaalspoorwegmaatschappij. Deze liet standaardstations bouwen in twee klassen. Warffum kreeg een station van de eerste klasse, gelijk aan het nog bestaande station in Baflo. Het oude station is in 1971 afgebroken en vervangen door een abri.
Van de toestellen in Warffum zijn nog geen foto's beschikbaar.

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: De beveiliging van Warffum bestond uit een Alkmaarse handelinrichting en een hoge handelinrichting buiten op het perron en een blokkast in het haltegebouw.De emplacementstekening van Warffum.Post T
Links en midden: Tekening van de Alkmaarse handelinrichting en de Hoge handelinrichting. Rechts: Tekening van de blokkast.Warffum was een station dat lange tijd een eenvoudige beveiliging kende. Deze was voornamelijk op het perron geplaatst en is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. Voor de indienststelling van het blokstelsel waren alleen inrijseinen geplaatst welke werden bediend door de Alkmaarse handelinrichting. Na de indienststelling van het blokstelsel zijn de beide uitrijseinen geplaatst welke werden bediend door de Hoge handelinrichting.
Toen er nog geen blokstelsel in dienst was waren de inrijseinen vrij bedienbaar mits het wissel correct lag (controle via een draadsper). Het vertrek werd geregeld na overleg via de treintelegraaf en daarna via de bloktelefoon toestemming was gevraagd. Het inrijsein D1,2 had ook een koppeling met de spooraansluiting van de losweg via een sleutel in het toestel.
Met de komst van een blokstelsel met tweemaal blokstelsel A kwamen er diverse electrisch koppelingen tussen de blokkast en de handelinrichtingen.

Radioverkeersleiding (CRVL)

In Warffum was m.i.v. 29 oktober 1967 sprake van een proefbedrijf voor de CRVL. Bij het proefbedrijf CRVL waren tot de definitieve indienststelling de posten, behalve die van Warffum en Roodeschool, nog bezet om de wissels te bedienen voor vertrekkende treinen omdat deze nog niet waren voorzien van veerwissels. Wel was het blokstelsel buiten bedrijf gesteld en zijn de seinen voorzien van vierkante platen.
Op de overige stations werden gedurende het proefbedrijf nog geen klapwissels met voorzieningen aangebracht, maar werd wel de klassieke beveiliging buiten dienst gesteld. Er bleef tot aan de definitieve invoering van de CRVL personeel op de stations (behalve Roodeschool) om de wissels te bedienen. Nadat de machinist van de trein een code op de claxon had gegeven werd door een plaatselijke beambte het wissel in de juiste stand gelegd. De in- en uitrijseinen dienden als wisselstandsein. De vleugels van de seinen waren afgedekt met vierkante platen en het groene glas was vervangen door een blauw. Deze situatie duurde tot 19 september 1969 toen als laatste het station Uithuizermeeden werd omgebouwd voor de CRVL.

Kort daarna werden alle stations, op Baflo na, gesloopt.
Later zijn alle posten definitief vervallen en zijn alle armseinen vervangen door speciale lichtseinen.

Voor een uitleg over de Radioverkeersleiding (CRVL) klik hier.


Het buitendienst gestelde inrijsein A 1,2 zijde Baflo d.d. 5 november 1967.
(Foto: R. Ankersmit)Terug naar Home Terug naar seinhuizen