Wachtpost 16 Venlo


Wachtpost 16 lag ten oosten van het station Venlo en bediende de overweg in de Vier Paardjes te Venlo.


Wachtpost 16 te Venlo d.d. 10 juni 1978. (Foto: W. Vos)Gebruikte afkortingen:

De situatietekening bij wachtpost 16.


     

Links het stelknoptoestel voor de overweg en rechts het kastje van de aankondiging. (Foto's: R. Stremming)
Tekeningen van het stelknoptoestel (links) en het signaleringstableau (rechts).Wachtpost 16 was een vroeger veel voorkomende situatie. Wanneer een overweg, ondanks de ligging binnen een emplacement, te ver van een seinhuis af lag werd er een aparte wachtpost gebouwd. In dit geval heeft het als enig doel de overwegen te bewaken.
Via een apart tableau waarop een aankondigingsbel was aangebracht werden de treinen aangemeld. Van en naar Kaldenkirchen waren er aparte aankondigingen terwijl van en naar Tegelen een gezamelijke aankondiging werd gebruikt.
Voor het openen en sluiten was er een stelknoptoestel. De overweg voor de wachtpost had voor elke boom een eigen knop. Op het toestel zit links het controlelampje voor de knipperlichten en rechts de noodknop om ondanks de vergrendeling in nood de bomen te kunnen openen. (in enkele gevallen kan dit ook om direct te sluiten i.p.v. 12 seconden wachten. (dit was alleen van toepassing bij op afstand bediende overwegen.)

De werking van de aankondiging was als volgt: Een schel begon te luiden en een wit licht in de betreffende vierkante drukknop ging branden. Wachtpost 16 drukte vervolgens op de vierkante drukknop welke was opgelicht. De schel stopte met luiden en een bel met langzame slag begon te luiden. Het witte en bijbehorende groene lampje doofde en het gele lampje ging branden. Nu sloot wachtpost 16 de overweg door de stelknoppen van de betreffende overweg 45 te draaien. Na het vrijkomen van het tijdgrendel konden deze 90 worden gedraaid en daalden de bomen.
Wanneer de trein over de overweg was stopte de bel met luiden, het betreffende gele lampje doofde en de groene ging branden. Nu opende wachtpost 16 de overweg door de stelknoppen weer geheel terug te draaien.

De overwegpost is met ingang van 23 oktober 1988 opgeheven omdat de beveiliging van het station Venlo is omgebouwd naar een NX beveiliging en de overweg is omgebouwd in een AHOB.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen