Veendam



Veendam ligt aan de spoorlijn Zuidbroek - Ter Apel bij km. 14.834.
Veendam is de lange tijd enkel een goederenstation geweest. Het perron was echter nog aanwezig waarop de handelinrichting stond. Een bloktoestel was er niet omdat er geen blokstelsel was.

    

Het emplacement in zuidelijke richting (links) en de sporen in noordelijke richting (rechts) d.d. 7 mei 1977.
(Foto's: W. Vos)



    

Het uitrijsein C 1-4 richting Zuidbroek (links) en de sporen in noordelijke richting (rechts) d.d. 7 mei 1977.
(Foto's: W. Vos)


Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In Veendam is op het perron een Alkmaarse Handelinrichting geplaatst.
Voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.


De emplacementstekening van Veendam.


Post T


    

De Alkmaarse handelinrichting d.d. 7 mei 1977.
(Foto's: W. Vos)




De tekening van de handelinrichting van post T en de handelstoel van sein A1-2 .



Veendam had een aantal bijzondere constructies. Er werd veel met sleutels gewerkt maar niet alle sleutels zaten in het toestel. Op een tweetal plaatsen zaten deze in de trekdraden d.m.v. een trekdraadsluiting (T18 , St18 en TA1,2 in de tekening). Voor het uitnemen van de sleutel moest eerst de trekdraad "op slot" gedraaid worden. Dit was op twee plaatsen gedaan namelijk de sleutel van het wissel 18 en het bijbehordende stop-ontspoorblok 18 in de trekdraad van sein D1-2 en sein C1-2 .
Voor sein A1-2 lag het anders. Er was een handel voor sein A1-2 maar dit handel bediende in werkelijkheid niet het sein. De draden liepen rond via een trekdraadsluiting waarin de sleutel voor een lage handelstoel zat voor het bedienen van sein A1-2 aan de overzijde van de brug. Sein A1-2 stond namelijk op een ander landhoofd dan de trekdraadsluiting. Na het omleggen van het handel van sein A1-2 bij post T kon de trekdraadsluiting op slot gedraaid worden en de sleutel worden uitgenomen. Men liep naar de overzijde van de brug en ontsloot daar de lagehandelstoel waarna het sein A1-2 kon worden bediend.

    

De dubbele trekdraadsluiting van wissel 18 en stop-ontspoorblok 18 met de twee draden van de seinen D 1-2 en C 1-4 (links) en een wisselsper (rechts) d.d. 7 mei 1977.
(Foto's: W. Vos)

    

Een K slot op een handelwissel; de vrijmakende sleutel komt uit de trekdraadsluiting (links) en drieschijfstoestemmingsinrichting (rechts) d.d. 7 mei 1977.
(Foto's: W. Vos)



Verder waren er een drietal sleutels uit het toestel voor de wissels 6 en 7 en het stopontspoorblok St2 in spoor 2A voor de loods. Ook de draaibrug was voorzien van een slot. Er was ook nog een sleutel voor de aansluiting net buiten Veendam maar deze werd op het post T bewaard en zat niet in het toestel.
Er waren verder maar twee wissels bedienbaar vanaf de handelinrichting en dat waren wissel 1 en wissel 2B. Daarnaast waren er ook een aantal wissels voorzien van een grendel 2A samen met 4B en 4A samen met 5. Voor de wissels 14 en 15 zal vermoedelijk gebruik zijn gemaakt van draadsperren in de draden van de seinen C 1-4 en D 1-2. Om die rede had sein D 1-2 voor iedere richting een eigen handel. Vlak voor het sein C 1-4 stond een drieschijfstoestemmingsinrichting.

Met ingang van 21 maart 1988 is op het baanvak Zuidbroek - Musselkanaal - Valthermond CTB (Centraal Telecomblokstelsel) in bedrijf gesteld en verviel de centrale wissel- en seinbediening.

Voor een beschrijving van het station Stadskanaal klik hier.
Voor een beschrijving van het station Zuidbroek klik hier.

Wat er overbleef


De handelinrichting is van de sloop gered door de STAR en staat daar op hun hoofdstation in Stadskanaal opgesteld.


De huidige toestand van de handelinrichting.
(Foto: J. Notenboom)



Terug naar Home Terug naar seinhuizen