Voerendaal

Station Voerendaal is het spoorwegstation van het Zuid-Limburgse Voerendaal. Het station ligt aan de op 1 maart 1915 geopende lijn Heerlen - Schin op Geul bij km. 2.365.
Het stationsgebouw is het originele dat in 1913 gebouwd werd door architect George van Heukelom. Hij was ook verantwoordelijk voor de bouw van het station Klimmen = Ransdaal, dat er op de breedte en het ontbreken van de linkervleugel na hetzelfde uitziet als dat van Voerendaal. Het gebouw staat op de monumentenlijst der rijksmonumenten.
Tijdens twee branden begin maart 2012 werd het gebouw zwaar beschadigd. De beschadigingen zijn weer hersteld.


Het stationsgebouw van Voerendaal d.d. 4 november 1967. (Foto: R. Ankersmit)

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: Voor een uitleg over de werking van het geplaatste toestel klik hier.


De emplacementstekening van Voerendaal.


Post TDe handelinrichting in post T d.d. 5 augustus 1985. (Foto: W. Vos)
Tekening van het bedieningstoestel in post T.


Het venster "Trein binnnen" wordt gebruikt om het blokstelsel weer in de normale stand te brengen na de aankomst van een trein.
Naast de inrijseinen werden de voorseinen apart bedient. Ook een mooi detail is dat er uitrij- en inrijseinen waren; Voerendaal was dus geen blokpost maar een blokstation.

Met ingang van 27 februari 1986 is het bestaande blokstelsel III tussen Schin op Geul en Voerendaal opgebroken en vervangen door automatisch blokstelsel ingericht voor dubbelspoorrijden met de mogelijkheid om beveiligd linkerspoor te rijden.
Omdat het perron te Klimmen = Ransdaal in de aankondigingssectie van een overweg lag zijn stop-door knoppen aangebracht.
De beveiliging van Voerendaal is hierop aangepast zoals blijkt uit de hiervolgende tekening.Tekening van het bedieningstoestel in post T na de wijzigingen d.d. 27 februari 1986.


Alle bedieningshandelingen staan hier beschreven.(bestandsgrootte 54 kB).

Op 10 april 1986 is te Heerlen een NX-beveiliging in dienst gesteld en is de klassieke beveiliging te Voerendaal vervallen.
Voor een beschrijving van de blokpost Klimmen = Ransdaal klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen