VordenHet station Vorden ligt aan de spoorlijn Winterswijk – Zutphen bij km. 11.769.
Het station werd geopend op 24 juni 1878.
Tot 1999 reed de NS op deze lijn. Daarna nam Syntus de exploitatie over en sinds december 2012 exploiteert Arriva de lijn. Op werkdagen tot 19.00 uur en op zaterdagmiddag rijdt er ieder half uur een trein in beide richtingen. Op andere tijden is er een uurdienst.
Het stationgebouw heeft een hoog middendeel met korte, lage vleugels. Het gebouw is een monument en is uitgeroepen tot "parel van Vorden". Het gebouw wordt heden niet meer gebruikt als stationsgebouw. Lange tijd is het in gebruik geweest als tandartspraktijk maar deze is in 2008 verhuisd. Sindsdien staat het grootste gedeelte leeg. Ook is er een opslagplaats van een nabijgelegen installatiebedrijf.


Het stationsgebouw van Vorden.
(bron: www.stationsweb.nl)


Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: Voor een uitleg over de werking van de geplaatste toestellen in de posten T en I klik hier.

De beveiliging van het station Vorden bestond uit de posten T en I; post I was normaal niet bewaakt en was alleen bewaakt bij treinbewegingen van of naar Ruurlo op de sporen II en 3.
Alle seinen werden bediend door post T.

      

Het emplacement in westelijke richting d.d. 18 maart 1962 (links) en het oostelijke gedeelte van het emplacement d.d. 2 februari 1957 (rechts).
(Foto's: R. Ankersmit)
De emplacementstekening van Vorden.


Post TTekening van het bloktoestel in post T.Post ITekening van het bloktoestel in post I.

Alle bedieningshandelingen staan hier beschreven.(bestandsgrootte 283 kB).

Met ingang van 3 mei 1970 is op het baanvak Zutphen = Vorden een bijzonder relaisblokstelsel bestaande uit één blok in dienst gesteld en is het bestaande blokstelsel A vervallen;
de beveiliging van het station Vorden is aangepast aan dit bijzondere relaisblokstelsel en de seinen B1 en B2 zijn voorzien van onveiligvallers.

Met ingang van 23 februari 1972 is de spooraansluiting 1e Gelderse Vleeswarenfabriek, wissel 3 en het stop-ontspoorblok St3 opgebroken;

Met ingang van 3 oktober 1975 zijn de onderstaande wijzigingen aangebracht:
      

Het emplacement in westelijke richting (links) en het emplacement in oostelijke richting (rechts) d.d. 30 december 1975.
(Foto's: W. Vos)De emplacementstekening van Vorden na de wijzigingen d.d 23 februari 1972 en 3 oktober 1975.


Post TDe handelinrichting in post T d.d. 30 december 1975.
(Foto: W. Vos)


      

Details van de handelinrichting in post T d.d. 30 december 1975.
(Foto's: W. Vos)Tekening van het bloktoestel in post T na de wijzigingen d.d 23 februari 1972 en 3 oktober 1975.Post ITekening van het bloktoestel in post I na de wijzigingen d.d 23 februari 1972 en 3 oktober 1975.

Alle bedieningshandelingen staan hier beschreven.(bestandsgrootte 510 kB).

Met ingang van 18 oktober 1979 is de klassieke beveiliging vervallen en is dit station voorzien van een TPRB beveiliging.
Met ingang van 20 oktober 2014 is de TPRB beveiliging vervangen door VPI-sturing vanuit Arnhem.

Voor een beschrijving van het station Ruurlo klik hier.
Voor een beschrijving van de klassieke beveiliging van het het station Zutphen klik hier.
Voor een beschrijving van de NX - CVL beveiliging van de stations Zutphen, Dieren = Doesburg en Klarenbeek klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen