Usquert
Station Usquert is het spoorwegstation van de plaats Usquert in de provincie Groningen. Het is gelegen aan de op 16 augustus 1893 geopende spoorlijn Groningen Roodeschool. De lijn naar Roodeschool werd vanaf Sauwerd aangelegd door de Groninger Locaalspoorweg-Maatschappij.
Het oude stationsgebouw is afgebroken en vervangen door een abri.
Usquert ligt aan de lijn Sauwerd - Roodeschool bij km. 16.040.

De emplacementstekening van UsquertDe beveiliging van Usquert bestond uit een Alkmaarse handelinrichting en een hoge handelinrichting buiten op het perron en een blokkast in het haltegebouw. Buiten stond tevens een windwerk voor de nabij gelegen overweg.

Van Usquert zijn nog geen foto's beschikbaar.

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: De beveiliging van het station Usquert bestond uit een Alkmaarse Handelinrichting op het perron en een blokkast in het stationsgebouw.
Voor een uitleg over de werking van de geplaatste Alkmaarse Handelinrichting klik hier.

Post T
Links en midden: Tekening van de Alkmaarse handelinrichting en de Hoge handelinrichting. Midden: Tekening van de blokkast. Rechts: Het windwerk dat op het perron gericht naar de overweg stond.Usquert was een station dat lange tijd een eenvoudige beveiliging kende. Deze was voornamelijk op het perron geplaatst en is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. Voor de indienststelling van het blokstelsel waren alleen inrijseinen geplaatst welke werden bediend door de Alkmaarse handelinrichting. Na de indienststelling van het blokstelsel zijn de beide uitrijseinen geplaatst welke werden bediend door de Hoge handelinrichting.
Toen er nog geen blokstelsel in dienst was waren de inrijseinen vrij bedienbaar mits het wissel correct lag (controle via een draadsper). Het vertrek werd geregeld na overleg via de treintelegraaf en daarna via de bloktelefoon toestemming was gevraagd. Het inrijsein A 1,2 had ook een koppeling met de spooraansluiting van de losweg via een sleutel in het toestel.
Met de komst van een blokstelsel met tweemaal blokstelsel A kwamen er diverse electrisch koppelingen tussen de blokkast en de handelinrichtingen.
Naast het station ligt een overweg welke bediend werd vanaf het perron d.m.v. een windwerk.

Radioverkeersleiding (CRVL)

In Usquert was m.i.v. 29 oktober 1967 sprake van een proefbedrijf voor de CRVL.

Bij het proefbedrijf CRVL waren tot de definitieve indienststelling de posten, behalve die van Warffum en Roodeschool, nog bezet om de wissels te bedienen voor vertrekkende treinen omdat deze nog niet waren voorzien van veerwissels.
Wel was het blokstelsel buiten bedrijf gesteld en daarvoor waren de seinen voorzien van vierkante platen.
Tijdens het proefbedrijf van de CRVL - verkeersleiding was de verkeersleiding op de verdieping van station Usquert gevestigd. Bij de definitieve invoering verhuisde de verkeersleiding naar het Hoofdstation te Groningen.
Later zijn alle posten definitief vervallen en zijn alle armseinen vervangen door speciale lichtseinen.

Voor een uitleg over de Radioverkeersleiding (CRVL) klik hier.Terug naar Home Terug naar seinhuizen