TwelloHet station Twello ligt aan de spoorlijn Apeldoorn - Deventer bij km. 9.825.
Het eerste station van Twello was gebouwd in 1886. Dit stationsontwerp werd Standaardtype KNLS genoemd en werd voor diverse spoorwegstations werd gebruikt in de jaren 80 van de 19e eeuw. De architect was K.H. van Brederode. Bij de toenmalige classificatie in drie stationstypen behoorde dit station tot het type KNLS 1e klasse.
Nabij het station vond in 1900 een treinongeluk plaats waarbij twee doden en zeven gewonden vielen.
Het station werd verwoest tijdens oorlogshandelingen in 1944. Het station met drie perrons werd niet helemaal verwoest, de wachtruimte bleef gespaard.
Toch werd in 1947 tot sloop besloten. Een tweede station werd buiten gebruik gesteld in 1951 en daarna heeft Twello jarenlang geen station gehad.Het oostelijk deel van het emplacement met de overweg in de Domineestraat en post I d.d. 19 september 1965.
(Foto: R. Ankersmit)Het emplacement in westelijke richting met buurtgoederentrein 5361 (Twello - Deventer), bestaande uit locomotief NS 2481 koelwagen NS 26617 S-CHVO en open wagen NS 68531 GTOW d.d. 22 juni 1960.
(Foto: R. Ankersmit)

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: De beveiliging van het station Twello bestond uit de posten T en I. In deze posten waren HSM handelinrichtingen geplaatst; voor een uitleg over de werking van deze toestellen klik hier.


De emplacementstekening van Twello.Post T

Post T was gevestigd in het haltegebouw.


Tekening van de handelinrichting in post T.Post I

Post I stond aan de oostzijde van het emplacement bij de overweg in de Domineestraat.

Tekening van de handelinrichting in post I.


In de post wordt de overweg in de Klokkenkampsweg en bij de post wordt de overweg in de Domineestraat d.m.v. een windwerk bediend.

Alle bijzonderheden en bedieningshandelingen worden hier beschreven.(bestandsgrootte 268 kB)

Met ingang van 7 april 1968 is de klassieke beveiliging vervallen en zijn de sporen een deel geworden van de vrije baan tussen Deventer en Apeldoorn.

Voor een beschrijving van het station Deventer klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen