Tegelen



Op 19 september 2023 zijn een aantal foto's uit het jaar 1983 uit de collectie van wijlen de heer Maarten Reijnhout toegevoegd; deze nieuwe foto's zijn herkennen aan de blauwe beschrijving van de foto's
en in de emplacementstekening zijn de namen van de overwegen vermeld.

Het station Tegelen ligt aan de spoorlijn Roermond - Venlo bij km. 65.080.
Het huidige stationsgebouw stamt uit 1997 van de architect Theo Fikkers en is het eerste station op de huidige plaats.
Daarvoor hebben er enkele honderden meters verder naar het noorden diverse standaardtypen stations gestaan (type SS 5e klasse en type Beilen) en hebben er enkele verbouwingen plaatsgevonden.


Het emplacement gezien in noordelijke richting d.d. 10 september 1959.
(Foto: J.G.C. van de Meene)

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In post T waren een Alkmaarse Handelinrichting voor de bediening van de inrijseinen en de wissels, een semafoorwinder voor de bediening van de uitrijseinen en een aparte blokkast met de twee voorbijgangsvensters geplaatst.

Voor een uitleg over de werking over de geplaatste Alkmaarse Handelinrichting klik hier en voor een uitleg over de werking van een semafoorwinder klik hier.

Tot 10 november 1974



De emplacementstekening van Tegelen.



Post T


De beveiliging van Tegelen is vrij standaard ingericht.
Buiten stond een windwerk voor de overweg en binnen hingen aan de muur twee blokkasten voor de blokvensters en stond de Alkmaarse Handelinrichting voor de inrijseinen en belangrijke wissels,
dit laatste kwam niet vaak voor. Meestal stond de handelinrichting buiten.
Voor de voorbijgangsvensters was een aparte blokkast en de blok- en enkelspoorvensters zaten in de blokkast boven de semafoorinrichting.
Voor het instellen van een rijweg naar Venlo volgde men de normale procedure; de enige uitzondering was de sleutel van wissel 17 en stop-ontspoorblok 17. Bij vertrek moest de sleutel in de semafoorinrichting steken en bij aankomst in de Alkmaarse Handelinrichting.
Het instellen van rijwegen naar Belfeld ging als volgt. Eerst volgde de vensterwisseling volgens de procedure blokstelsel A en het instellen van de wisselstraat. Daarna sloot T de overwegbomen met een windwerk op het perron. Er kwam dan een sleutel uit het windwerk vrij waarmee T naar de semafoorinrichting ging. Daar stak T de sleutel in waarna T het uitrijsein B1-3 kon bedienen. Achter de trein gebeurde het afbreken van de rijweg in omgekeerde volgorde.

         

De bedieningstoestellen van Tegelen.
De Alkmaarse Handelinrichting (links), de blokkast met de voorbijgangsvensters (midden) en de semafoorinrichting met blokkast (rechts).
(Foto's: J.G.C. van de Meene)




Tekeningen van de bedieningstoestellen.
De Alkmaarse Handelinrichting (links) , de blokkast met de voorbijgangsvensters (midden) en de semafoorinrichting met blokkast en het windwerk voor de overweg (rechts).



Met ingang van 8 april 1973 is het station Belfeld vervallen; de vensterwisseling van het blokstelsel A is toen overgebracht naar Reuver.

Vanaf 11 november 1974

Met ingang van 11 november 1974 is in post T een Siemens & Halske handelinrichting geplaatst en is het emplacement aangepast.
Voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.


De emplacementstekening van Tegelen vanaf 11 november 1974.



Post T


    

De "nieuwe" handelinrichting in post T (links) en een detail van het windwerk voor de overweg (rechts).
(Foto's: J.G.C. van de Meene)



De handelinrichting in post T.



Tekening van de handelinrichting en het windwerk voor de overweg.

Het station Tegelen had drie hoofdsporen en een rangeerspoor.
Het spoor 4, het rangeerspoor, was aan beide zijden voorzien van een stop-ontspoorblok.
Wilde men het spoor op- of afrijden, dan moest het grendel van het betreffende stop-ontspoorblok en handwissel worden verwijderd (handel op toestel).
Wat betreft de treindienst was dit een vrij eenvoudige post. De wissels waren voorzien van draadsperren. Grendels waren niet nodig op de centraal bediende wissels, omdat de wissels alleen vergrendeld moesten worden bij binnenkomst van een trein.
Hier voldoen dan draadsperren uitstekend. De draadsperren werden in dit geval bediend samen met de inrijseinen (stonden met een draad in serie met het inrijsein).
Ook was er aan elke zijde maar één uitrijsein.

    

Het wissel 1 met een snelheidsbord en een elektrische steller gereed voor inbouw; links aan het wissel is de sper zichtbaar. (links) en de steller van hetzelfde wissel (rechts).


De overweg in de Kasteellaan (zijde Reuver) was door middel van een spermagneet in de beveiliging was opgenomen.
Wilde men een krukje van een rijweg van of naar Reuver omleggen, dan moest de knop "Spermagneet overweg" worden ingedrukt; uiteraard moest hiervoor de overweg gesloten zijn.
Na de passage van de overweg kon de vergendeling van de overweg worden opgeheven door het drukken van de knop "Ovw openen".

Op dit baanvak was het kloksein nog in gebruik. Hiervoor was een aparte knop op het toestel geplaatst.
Een kloksein werd ook gebruikt voor het waarschuwen van overwegposten langs de vrije baan.

Met ingang 6 juli 1983 is de klassieke beveiliging te Tegelen vervallen en is de beveiliging van dit station een onderdeel geworden van de NX/CVL beveiliging bediend vanuit Venlo.

Voor een beschrijving van het station Reuver klik hier.
Voor een beschrijving van het station Belfeld klik hier.
Voor een beschrijving van het station Venlo klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen