Terborg



Station Terborg is het station in Terborg (Nederlandse provincie Gelderland) aan de spoorlijn Arnhem - Winterswijk bij km. 27.350.
Het stationsgebouw aan de Stationsweg dateert uit 1883, bestond aanvankelijk uit twee verdiepingen en functioneerde in het begin ook als woning voor de stationschef.
Naast het station stond een goederenloods. Het hoofdgebouw en de loods werden in 1916 uitgebreid en er kwam een vestibule bij, alles conform de oorspronkelijke architectuur.
In 1987 stond het gebouw leeg. Onder meer omdat er vernielingen plaatsvonden wilde de NS het gebouw laten slopen. In 2006 werd het gebouw door de NS verkocht. Thans huisvest het een architectenbureau en een woongedeelte. Bij het station zijn een moderne glazen wachtruimte en een fietsenstalling aanwezig. In 1987 was het station in Terborg het slechtst onderhouden station van Nederland en wachtte de sloophamer. De directeur van het Terborgse organisatiebureau Maran bv, wist samen met de voorzitter "Behoud van Nederlandse Stationsgebouwen", de heer Hein Hoestra te zorgen voor behoud van deze landmark. Met investeringen werd het gebouw van binnen en buiten volledig gerenoveerd en ging het dienstdoen als kantoor voor Maran bv en op de 1e en 2e verdieping werd een appartement gesitueerd.


Het stationsgebouw van Terborg. (bron: www.stationsweb.nl)




Het stationsgebouw van Terborg vanaf de straatzijde d.d. 26 augustus 1961.
(Foto: R. Ankersmit)


     

De rangerende locomotieven NS 2410 en 2296 met trein 5516 (Varseveld - Arnhem goederen - Nijmegen) (links) en het emplacement in oostelijke richting (rechts) d.d. 26 augustus 1961.
(Foto's: R. Ankersmit)



Het emplacement en perron in Terborg, met de kruisende treinstellen NS DE2 91 als trein 3718 (Winterswijk - Arnhem) (links) en DE2 90 als trein 3717 (Arnhem - Winterswijk) (rechts) d.d. 30 augustus 1956.
(Foto: R. Ankersmit)

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In post T was een Siemens & Halske handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.



De emplacementstekening van Terborg.


Post T



Tekening van de handelinrichting in post T.


De wissels 1, 2, 7 en 8 waren voorzien van wisselsperren.

De overweg was in de beveiliging opgenomen.

Met ingang van 20 oktober 1978 is de klassieke beveiliging vervallen en is dit station voorzien van een TPRB beveiliging.
Met ingang van 20 oktober 2014 is de TPRB beveiliging vervangen door VPI-sturing vanuit Arnhem.

Voor een beschrijving van het station Varsseveld klik hier.
Voor een beschrijving van het station Doetinchem klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen