Schaesberg / Landgraaf

      Het stationsgebouw van Schaesberg d.d. 28 december 1978.
In de uitbouw was post T gevestigd. (Foto: W. Vos)


      

Het emplacement in oostelijke richting (links) en de sporen richting Heerlen(rechts) d.d. 28 december 1978. (Foto's: W. Vos)


Schaesberg heeft al een station sinds 1896 toen de lijn Sittard-Herzogenrath werd geopend. Met de komst van de Miljoenenlijn (deze start in Schaesberg) werd het emplacement uitgebreid. Een bijzonderheid aan het emplacement was dat de Miljoenenlijn tot de Tweede Wereldoorlog dubbelsporig was. En dat terwijl de lijn naar Heerlen als de lijn naar Haanrade enkelsporig waren. Wel waren deze voorbereid op dubbel spoor. Ook een bijzonderheid was dat de lijn naar Kerkrade op het emplacement kruiste door middel van 4 bruggen over de lijn naar Haanrade. Na de oorlog bleef nog een enkelsporige lijn over waardoor er nog maar twee brugdelen lagen.
De beveiliging bestond uit een stelknoptoestel met een bloktoestel voor de blokbeveiliging. De inrijseinen waren als vertakkingsseinen uitgevoerd op bordessen.
Verder was er een losweg met laadperron dat met een stop-ontspoorblok beveiligd was.
Na de opbraak van emplacement Haanrade was er geen blokstelsel meer naar Haanrade. Dit werd telefonisch gedaan met Herzogenrath en als er een trein naar Haanrade moest (is nog steeds een industrie-aansluiting) dan krijgt de trein de sleutels van de wissels in Haanrade mee van post T Schaesberg. Tegenwoordig gaat dit per GSMR en worden de wissels door Maastricht elektrisch ontgrendeld. Ook is er nu blokbeveiliging al dan niet elektrisch als een lang blok tussen Landgraaf en Herzogenrath.

In 1982 veranderde de naam van Schaesberg in Landgraaf. De gemeente Schaesberg werd samengevoegd met enkele andere gemeenten tot een nieuwe gemeente. De nieuwe naam voor deze gemeente werd Landgraaf. Ook de naam van het station veranderde in Landgraaf.

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: Voor een uitleg over de werking van het geplaatste stelknoptoestel klik hier.

Alle inrijseinen waren uitgevoerd als bordesseinen.

Het inrijbordes A4,5 , A1 en A6 zijde Heerlen d.d. 28 december 1978.
(Foto: W. Vos)


      

Het inrijbordes D1 en D6 zijde Haanrade (links) en het inrijbordes E4 en E5 zijde Kerkrade Centrum (rechts) d.d. 8 juli 1981.
Foto's: Roelof Hamoen
De emplacementstekening van Schaesberg.


Post TDe blokkast in post T d.d. 1 april 1965.
(Foto: J.G.C. van de Meene)Het stelknoptoestel in post T d.d. 28 december 1978.
(Foto: W. Vos)      

Details van het stelknoptoestel in post T d.d. 28 december 1978.
(Foto's: W. Vos)Tekening van het bloktoestel in post T.
Het stelknoptoestel in post T d.d. 5 augustus 1985.
(Foto: W. Vos)
Tekening van het stelknoptoestel in post T.


Met ingang van 24 januari 1966 is de blokpost Chèvremont opgeheven.

Met ingang van 30 mei 1976 is de klassieke beveiliging te Haanrade vervallen en is het blokstelsel A buiten dienst gesteld.

Met ingang van 27 februari en 22 maart 1985 zijn opgebroken danwel gewijzigd:


De emplacementstekening van Landgraaf na de wijzigingen d.d. 27 februari en 22 maart 1985.Post TDe blokkast in post T na de wijzigingen d.d. 27 februari en 22 maart 1985.
(Foto: W. Vos)Tekening van het bloktoestel in post T na de wijzigingen d.d. 27 februari en 22 maart 1985.Tekening van het stelknoptoestel in post T na de wijzigingen d.d. 27 februari en 22 maart 1985.


Met ingang van 10 april 1986 is te Landgraaf een NX-beveiliging in dienst gesteld bediend vanuit Heerlen en is de klassieke beveiliging vervallen.

Het bordje 'T' heeft er nog jaren gehangen tot het stationsgebouw werd verkocht aan een pizzeria. Nu staat er een pizza-oven op post T.

Voor een beschrijving van de blokpost Chèvremont klik hier.
Voor een beschrijving van het station Kerkrade Centrum klik hier.
Voor een beschrijving van het station Haanrade klik hier.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen