Blok- en brugpost Snippeling Aansluiting



De blok- en brugpost Snippeling Aansluiting lag aan de spoorlijnen Deventer - Almelo en Deventer - Zutphen bij km. 40.953.


De hefbrug over het Overijsselsch Kanaal met rechts de blok- en brugpost d.d. 9 juni 1959.
(Foto: R. Ankersmit)



De spoorbrug over het Overijsselsch Kanaal met de blok- en brugpost gezien in zuid-oostelijke richting d.d. 2 maart 1979.
(Foto: Wim Vos)



De seinbrug met de vertakkingsseinen Mz en Mr en het vertakkingsvoorsein Lv met het treinstel NS ElD2 251 als trein 1423 (Amersfoort - Ede-Wageningen - Arnhem - Deventer, op zaterdag) d.d. 14 maart 1959.
(Foto: R. Ankersmit)



De emplacementstekening bij de blokpost.

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In de post was een Siemens & Halske handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.
Ten behoeve van het verkeerd spoor rijden richting Rijssen was in de blokpost een oud model blokkastje geplaatst.


Post T


    

De toestellen in de blokpost d.d. 23 december 1964.
(Foto's: J.G.C. van de Meene)




Tekening van de toestellen in de post.


Het venster in veld 1 werd vrijgemaakt door het drukken van de knop "Vrijm. vertr. n. Zp" en het gelijktijdig draaien van de inductorkruk; dit heeft alleen resultaat als het eerste blok richting Zutphen vrij is en het meldingsvenster "Blok n. Zp" wit is.

Een bijzonderheid in deze blokpost was de mogelijkheid om "beveiligd" linker spoor te rijden op het baanvak Deventer - Rijssen.
Indien van deze mogelijkheid gebruik werd gemaakt was hiervoor de medewerking van de blokpost Dijkerhoek nodig. Hiertoe was in de blokpost een oud model blokkastje geplaatst met twee vensters t.w. "Verk. sp. n. Dkk" en "Verk. sp. v. Dkk".
Voor de aanvang van het "verkeerd" spoor rijden maakt de blokpost Dijkerhoek het venster 11 of 12 vrij (wordt wit); na afloop van het "verkeerd" spoor rijden maakt Snippeling Aanluiting - in opdracht van de treindienstleider te Deventer - het venster 11 of 12 weer rood (dit mag slechts worden gedaan nadat is vastgesteld dat de eerstvolgende trein over "goed" spoor zal rijden).

Voor een beschrijving van de handelingen in Blokpost Dijkerhoek ten behoeve van het "verkeerd" spoor rijden klik hier.

Vanuit de post werd ook de brug over het Overijsselsch Kanaal bediend.
Het openen van de brug was slechts mogelijk als de krukjes in de velden 6, 7, en 9 in de normale stand liggen; vervolgens neemt de wachter de sleutel H.Br uit het slot aan het bedieningstoestel en opent de brug.



    

Het baanvak Deventer - Zutphen tussen Snippeling aansluiting en de overweg in de Holterweg d.d. 4 februari 1962 (links).
In de verte is die overweg met wachtpost 29 zichtbaar
en overwegwachter Broekhuis bij wachtpost 29 met het kloksein en het windwerk voor het bedienen van de overweg d.d. 24 mei 1956 (rechts).
(Foto's: R. Ankersmit)



Tekening van het tableau in wachtpost 29



Langs de spoorlijn richting Zutphen lag een overwegpost (Wachtpost 29).
Deze overwegpost moest medewerking verlenen voor treinbewegingen van of naar Zutphen.
De seinbediening voor rijwegen van of naar Zutphen kon slechts plaatsvinden na de medewerking van de overwegpost.
Deze medewerking werd gesignaleerd door een lampje danwel een venstertje in de blokpost Snippeling Aansluiting.

De blokpost is met ingang van 26 mei 1968 vervallen in verband met de indienststelling van de NX-CVL beveiliging te Deventer en de blokpost is toen omgebouwd in een brugpost.
De beweegbare brug over het Overijsselsch Kanaal is met ingang van 1 september 1991 vastgezet en de brugpost is toen vervallen.

Voor een beschrijving van de blokpost Bannink klik hier.
Voor een beschrijving van de klassieke beveiliging van het station Deventer klik hier.
Voor een beschrijving van de klassieke beveiliging van het station Zutphen klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen