Scheemda



Op 5 maart 2024 zijn een aantal foto's uit het jaar 1983 uit de collectie van wijlen de heer Maarten Reijnhout en een aantal foto's uit de Beeldbank van de NVBS toegevoegd;
deze nieuwe foto's zijn te herkennen aan de blauwe beschrijving van de foto's en in de emplacementstekening is de naam van de overweg vermeld en zijn enkele kleine aanvullingen aangebracht.

Het station Scheemda (dat eigenlijk in Eexta ligt) ligt aan de spoorlijn van Harlingen Haven naar Nieuweschans bij km. 109.727.
Deze lijn werd als onderdeel van Staatslijn B (Harlingen - Nieuwe Schans) geopend op 1 mei 1868 en wordt tegenwoordig geëxploiteerd door Arriva.
Het stationsgebouw, ontworpen door de architect K.H. van Brederode volgens het standaardtype SS "4e klasse", is een Rijksmonument.
Momenteel zijn in het pand een woning en een onderzoeksbureau gevestigd.

    

Het vertrek van de reizigerstrein 3328 (Nieuweschans - Groningen), bestaande uit motorrijtuig NS DE1 38 en treinstel DE2 89 d.d. 12 april 1963.   (Foto: R. Ankersmit) (links)
en de locomotief NS 2518 met goederentrein 770611 Onnen - Winschoten tijdens de passage van Scheemda d.d. 20 april 1983.   (Foto: K.H. Nauta) (rechts).
(bron: Stichting SNR Railverzamelingen)


De zwart-wit foto's van Wim Vos zijn gemaakt op 7 mei 1977 en van de kleurenfoto's van Wim Vos is de opnamedatum helaas niet meer bekend.

    

Het stationsgebouw van Scheemda. (bron: www.stationsweb.nl) (links) en het het emplacement in westelijke richting (rechts) d.d. 7 mei 1977. (Foto: Wim Vos)

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In de post was een Siemens & Halske handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.


De emplacementstekening van Scheemda.


Post T

Post T was ondergebracht in het stationsgebouw.
        

De handelinrichting in post T d.d. 7 mei 1977.   (Foto: Wim Vos) (links) en hetzelfde toestel d.d. 2 april 1983 (midden) en 30 september 1978 (rechts).   (Foto: K.H. Nauta).
(bron: Stichting SNR Railverzamelingen)


    

Details van de handelinrichting in post T.
(Foto's: R. Stremming)

    

De handelinrichting in post T. (links) en een close-up van de bovenkant van de blokkast (rechts).
(Collectie: Maarten Reijnhout (†))



Tekening van het bedieningstoestel in post T.


In de nadagen van de klassieke beveiliging was Scheemda een eenvoudig station.
Aan de wisselnummers op het toestel te zien moeten er meerdere wissels hebben gelegen.

De beide inrijseinen waren uitgevoerd als bordesseinen; vrij fors voor een klein station als Scheemda.
Deze situatie kwam echter veel voor maar is halverwege vorige eeuw door middel van de enkelvoudige vertakkingsseinen fors verminderd.

De overweg in de Kolkenweg werd bediend d.m.v. drukknoppen en was via spermagneten op de krukjes in de velden 4 en 6 in de beveiliging opgenomen.

    

Het inrijbordes zijde Winschoten (links) en het inrijbordes zijde Zuidbroek (rechts) .
(Foto's: Wim Vos)


    

Het inrijvoorsein zijde Winschoten (links) en het inrijvoorsein zijde Zuidbroek (rechts) .
(Foto's: Wim Vos)


Het mooie aan dit toestel is de symetrie wat ook terug te zien is in de handels.
Het toestel is zichtbaar vereenvoudigd tot een enkel uitrijsein per zijde waarbij de ongebruikte handels niet werden verwijderd.
Bij Siemens & Halske toestellen kwam dit niet vaak voor.
Vermoedelijk hebben op de handels de vervallen uitrijseinen gezeten.

Het wissel 1 zijde Zuidbroek was voorzien van twee grendels terwijl het wissel 13 zijde Winschoten was voorzien van een wisselsper.

    

De wisselsper op wissel 13 d.d. 7 mei 1977.   (Foto: Wim Vos) (links) en het wissel 13 met de wisselsper zijde Winschoten.   (Collectie: Maarten Reijnhout (†)) (rechts).


Alle bijzonderheden bedieningshandelingen worden hier beschreven.

Met ingang van 8 april 1989 is de klassieke beveiliging vervallen en is de beveiliging van dit station een onderdeel geworden van de NX/CVL beveiliging bediend vanuit Groningen.

Voor een beschrijving van het station Zuidbroek klik hier.
Voor een beschrijving van het station Winschoten klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen