Rotterdam Hofplein



Op 7 december 2021 is een foto toegevoegd; deze nieuwe foto is te herkennen aan de blauwe beschrijving van de foto.


Een overzicht van de situatie in zuidelijke richting.
Op de achtergrond is het stationsgebouw zichtbaar.
(bron: www.stationsweb.nl)


Het station Hofplein was het Rotterdamse eindpunt van de Hofpleinlijn, de voormalige ZHESM lijn tussen Rotterdam en Scheveningen.
Het station was tot juni 2006 in gebruik bij de NS en vervolgens bij de RET als eindpunt van RandstadRail, tot de sluiting van het station in augustus 2010.
Het eerste stationsgebouw op deze plaats werd geopend op 1 oktober 1908. Het bijzondere halfronde gebouw, ontworpen door Jacobus Pieter Stok werd gebouwd aan het drukke vooroorlogse Hofplein, dat even ten oosten lag van het huidige Hofplein.
Het stationsgebouw werd gescheiden van het emplacement en de perrons door het luchtspoor Rotterdam-Dordrecht. Onderlangs was een passage. Het stationsgebouw kwam op de plaats van enkele woningen en koffiehuizen.
In 1956 werd het tijdens het bombardement op Rotterdam gesneuvelde voorgebouw vervangen door een nieuw stationsgebouw, ontworpen door Sybold van Ravesteyn. De gebruikte vormen en stijl werd ook toegepast in het stationsgebouw van Rotterdam Centraal Station dat in 1957 gereed kwam. Dit stationsgebouw is in verband met de aanleg van de Willemsspoortunnel begin jaren 90 gesloopt. Het station had in 2006 nog één eilandperron (waarlangs nog slechts één spoor, het noordelijke, gebruikt werd), dat rechtstreeks van de straat te bereiken was, of via de loopbrug over het tunnelspoor.
De plannen om een nieuw, derde, stationsgebouw te bouwen zijn ingehaald door de plannen voor Randstadrail. De nog wel geslagen heipalen, tussen het emplacement en de spoortunnel, getuigen van deze plannen.
Tot 3 juni 2006 vertrok van Rotterdam Hofplein eens per half uur een Sprinter richting Den Haag Centraal. Per 4 juni van dat jaar heeft de NS de exploitatie van de Hofpleinlijn gestaakt.


De aankomst van het treinstel ELD2 301 d.d. 7 juni 1969 met rechts post T.

Gebruikte afkortingen: Blokstelsel: In de post was een Siemens & Halske handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.



De emplacementstekening van Rotterdam Hofplein.



Post T




Tekening van de handelinrichting in post T.


Het bijzondere aan de beveiliging van dit station was dat het wissel en de twee seinen electrisch werden bediend vanuit de handelinrichting.
Na aankomst van een trein werd het ontblokvenster met de knop "Trein binnen" normaal gemaakt.
Wegens werkzaamheden op het viaduct werd gedurende de periode 4 augustus 1958 t/m 26 oktober 1958 en gedurende de periode 31 mei 1959 t/m 2 februari 1960 tijdelijk enkelspoor gereden.
Het blokstelsel III bleef in die periode met enkele aanpassingen in dienst.

Alle bedieningshandelingen zijn hier beschreven.(bestandsgrootte 113 kB).

Met ingang van 15 oktober 1970 is de klassieke beveiliging vervallen en is dit station een halte langs de vrije baan geworden.

Voor een beschrijving van het station Rotterdam Kleiweg klik hier.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen