Rijssen



Het station Rijssen ligt aan de spoorlijn Deventer - Almelo vlak bij de splitsing in Wierden. Rijssen had op het emplacement twee spooraansluitingen, van de gasfabriek en Fabriek ter Horst. Beide aansluitingen hebben er nog tot in de jaren tachtig gelegen.
Een bijzonderheid aan Rijssen was het gebruik van twee verschillende type toestellen. Post T was een Siemens & Halske toestel terwijl post I een onderstel had van het type HSM.
Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat post T een keer is vernieuwd.

    

Het stationsgebouw van Rijssen in oostelijke richting (links) en het emplacement in oostelijke richting (rechts) met op de achtergrond post I d.d. 6 oktober 1961.
(Foto's: R. Ankersmit)




Het stationsgebouw van Rijssen d.d. 23 december 1964.
(Foto: J.G.C. van de Meene)



Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: De beveiliging van het station Rijssen bestond uit de posten T in het stationsgebouw en post I aan de oostzijde van het emplacement.
In post T was een Siemens & Halske handelinrichting en in post I was een HSM handelinrichting geplaatst.
Voor een uitleg over de werking van het toestel in post T klik hier en voor het toestel in post I klik hier.



De emplacementstekening van Rijssen.




Post T



Tekening van de handelinrichting in post T.



Post T was gehuisvest in een uitbouw van het station aan de perronzijde op spoor I. Op de tekening zijn de vele sleutels te zien van de diverse wissels. Het ging hier om de wissels van de losweg.
De spooraansluiting naar Ter Horst had een wissel met grendel. Het grendelhandel bediende tevens het stop-ontspoorblok.
Verder is het toestel vrij standaard. Post T was de hoofdpost maar had voor treinbewegingen van Deventer op de sporen I en II de medewerking van post I nodig.


Post I


    

Het HSM toestel in post I d.d. 23 december 1964.
(Foto's: J.G.C. van de Meene)



Tekening van de handelinrichting in post I.



Het eerste wat aan post I opvalt is natuurlijk het type toestel. Het toestel was van het type HSM wat als belangrijk verschil had dat de handels normaal omhoog stonden en niet omlaag zoals bij Siemens & Halske toestellen. Ook waren er geen krukjes maar trekkers welke normaal ingeduwd waren en bij een rijweg werden uitgetrokken.
Bij HSM toestellen konden zowel kettingen als staalkabels over de handels liggen voor de aandrijving van de buitenapparatuur als wissels en seinen.
Ongebruikte handels bleven in het toestel zitten en zijn herkenbaar aan het feit dat ze geen handelplaatje hadden. Ook waren er toestellen waar de handels in een kleur van hun functie werden geschilderd. Het is niet bekend of dat bij Rijssen ook van toepassing was.
De blokkast van het toestel was wel van het type Siemens & Halske.

Alle bedieningshandelingen staan hier beschreven.(bestandsgrootte 676 kB).

Met ingang van 15 september 1968 is op de klassieke beveiliging te Rijssen vervallen en is de beveiliging van dit station een onderdeel geworden van de NX/CVL beveiliging bediend vanuit Deventer.

Voor een beschrijving van de blokpost 11 klik hier.
Voor een beschrijving van het station Wierden klik hier.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen