Olst



Het station Olst ligt aan de Staatslijn A van Arnhem naar Leeuwarden op het enkelsporig deel tussen Deventer en Zwolle bij km. 53.117.
Net als vrijwel alle stations aan de staatslijnen werd ook in Olst een standaardstation gebouwd. Gezien het lage inwoneraantal kwam hier een gebouw type 5e klasse, het kleinste ontwerp. Het gebouw is in 1899 vergroot. Tijdens de grote saneringsactie van de NS in de jaren zeventig, waarbij complete spoorlijnen werden ontdaan van overtollige bouwwerken, werd ook het stationsgebouw van Olst afgebroken. Het werd in 1975 vervangen door een abri.

Tussen Olst en Diepenveen is de lijn enkelsporig en beveiligd met blokstelsel A terwijl tussen Wijhe en Olst automatisch blokstelsel voor dubbel spoor met lichtseinen van het stelsel 1946 in gebruik is.
Olst is ook voorzien geweest van een fabrieksaansluiting naar de OLBA en een losweg met losperron en zelfs een goederenloods.


Het stationsgebouw van Olst d.d. 4 juni 1961. (Foto: R. Ankersmit)


Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: Voor een uitleg over de werking van het geplaatste stelknoptoestel klik hier.

    

Het inrijsein 4 zijde Diepenveen (links) en het inrijvoorsein 2 zijde Diepenveen (rechts). (Foto's: R. Ankersmit)




De emplacementstekening van Olst.




Post T



De blokkast en het stelknoptoestel d.d. 19 april 1965. (Foto: R. Ankersmit)




Tekening van de blokkast (links) en het stelknoptoestel (rechts).



De beveiliging van Olst was electrisch met armseinen tot ongeveer begin jaren vijftig. Met de komst van het automatisch blokstelsel naar Wijhe en de electrificatie werden de armseinen vervangen door lichtseinen van het stelsel 1946.
Richting Diepenveen bleef de beveiliging klassiek. Waarschijnlijk had het één en ander te maken met de toekomstige spoorverdubbeling welke tot op de dag van vandaag, op de portalen van de bovenleiding na, nog niet voltooid is.
De beveiliging op station Olst was vrij standaard uitgevoerd. Voor treinen uit Wijhe was een aankondigingsbel. Ook was er een meldvenstertje voor de blokbezettingsstatus.
Verder was de stand van alle lichtseinen te zien d.m.v. meldvensters. Bijzonderheid was wel de aanwezigheid van twee meldvensters welke wit werden na medewerking van de blokkast voor het blokstelsel naar Diepenveen.
Voor de voormalige aansluitingen naar de OLBA en de losweg is gebruik gemaakt zijn van electrische grendels of sloten.

Alle bedieningshandelingen worden hier beschreven (bestandsgrootte 428 kB).

Met ingang van 24 september 1970 is de klassieke beveiliging van het station Olst vervallen en is de beveiliging van dit station een onderdeel geworden van de CVL beveiliging bediend vanuit Deventer.

Voor een beschrijving van het station Diepenveen klik hier.
Voor een beschrijving van het station Wijhe klik hier.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen