OosthuizenStation Oosthuizen is een voormalig station aan de spoorlijn Zaandam - Enkhuizen bij km. 22.890.
Het station was geopend van 20 mei 1884 tot 15 mei 1938.
Het stationsgebouw werd daarna gebruikt door de plaatselijke industrie. Het bloktoestel was ondergebracht in een apart seinhuis dat bij de overweg stond. Er is een losweg aanwezig geweest maar deze is in de jaren zestig al opgebroken.

    

Het emplacement van Oosthuizen in zuidelijke richting (links) en een gezicht vanaf het inrijbordes van Oosthuizen zijde Purmerend op het emplacement, de overweg in het Oosteinde en woning 19 (rechts) d.d. 4 april 1960. (Foto's R. Ankersmit)


Gebruikte afkortingen Blokstelsels
Voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.De emplacementstekening van Oosthuizen.


Post T
Tekening van het bloktoestel type HSM.Oosthuizen was een kruisingstation zonder perrons. Het toestel zat bijna volgebouwd en was op enkele handels na bijna symetrisch. Bijzonderheid was o.a. de electrische wissels 3 en 4. Beide werden d.m.v. de trekker in veld 7 bediend.
Daarnaast hadden alle wissels een links en rechts grendel.
Aan de kant van Purmerend stond maar n enkel uitrijsein terwijl aan de zijde Avenhorn juist twee uitrijseinen stonden. De inrijseinen hadden geen voorsein voor een doorrijmogelijkheid maar zig-zag bakens. Daarnaast waren de inrijseinen van een electromechanisch voorsein voorzien. De stand hiervan was zichtbaar op het toestel d.m.v. een meldvenstertje (Dv of Av )
Ook bijzonder was de aankondiging van de trein. Zodra de trein het inrijsein passeerde begon een schel te luiden. Deze stopt zodra de trein over het eerste wissel is.
De lampjes op de toestellen ging branden bij het vrijkomen van het blokvenster voor de betreffende richting. Daarna werd het uitrijsein bediend en werd het meldvenstertje (B- of C/C) wit. Als de trein over het wissel reed dan viel het sein terug in de stand stop (d.m.v. een onveiligvaller). Tevens doofde het lampje en viel het meldvenstertje weer terug op rood. Daarna moest het seinhandel worden bediend en kon het afbreken van de rijweg verder worden vervolgd.

Bij Oosthuizen lagen vier overwegen. Twee lagen te ver weg en waren voorzien van een AHOB's. Het gesoleerd spoor van de blokknopsper en aankondigingsbel werd tevens gebruikt voor de aankondiging van de AHOB's.
De twee andere overwegen werden vanuit post T bediend. De verste was electrisch d.m.v. drukknoppen en de overweg naast de post werd buiten het seinhuis bediend d.m.v. een windwerk. Deze overwegen zaten niet in de beveiliging.

Alle bedieningshandelingen worden hier beschreven. (bestandsgrootte 336 kB)

Met ingang van 12 juni 1970 is de klassieke beveiliging te Oosthuizen vervallen.

Voor een beschrijving van het station Avenhorn klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen