Obdam



Op 15 oktober 2024 zijn een aantal foto's uit de Beeldbank van de NVBS toegevoegd; deze nieuwe foto's zijn herkennen aan de blauwe beschrijving van de foto's.

Het station Obdam ligt aan de spoorlijn Heerhugowaard - Hoorn bij km. 12.828.
Het station werd geopend op 1 oktober 1898.


Een dieselelektrisch treinstel uit de serie NS DE2 61-106 van de dienst Alkmaar - Hoorn in Obdam d.d. 29 oktober 1956.
(Dia: L.J. Biezeveld)    (bron: Stichting SNR Railverzamelingen)


     

De oostzijde van het emplacement in westelijke richting gezien vanaf de overweg in de Stationsweg (links)
en de westzijde van het emplacement (rechts) d.d. 4 april 1960.
Rechts de havensporen en links woning 4.
(Foto's: R. Ankersmit (†))



Het treinstel NS DE5 182 als trein 7424 (Hoorn - Alkmaar) langs het perron met links het stationsgebouw d.d. 10 augustus 1963.
(Foto: R. Ankersmit (†))



De emplacementstekening van Obdam.

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In en bij post T was een blokkast, een windwerk voor de bediening van de overweg en een Alkmaarse Handelinrichting geplaatst;
voor een uitleg over de werking van de blokkast klik hier en voor een uitleg over de werking van de Alkmaarse Handelinrichting klik hier.

De wissels 1 en 12 waren voorzien van wisselsperren waarmee wordt gecontroleerd of de wissels geheel in de eindstand liggen.
Deze sperren waren aangebracht in de trekdraden van het inrijsein; de inrijseinen konden alleen op voorbijrijden worden gesteld als de wissels in de eindstand lagen.
Het wissel 1 waren bovendien voorzien van een druklat waarmee werd voorkomen dat een wissel onder een trein kon worden bediend.
De uitrijseinen B1,2 en C1,2 zijn uitgerust met onveiligvallers waardoor deze seinen na de passage van de trein in normale stand terugkomen.



Post T



De Alkmaarse Handelinrichting (rechts) en het windwerk voor de kleine overweg ten westen van perrons (links) d.d. 29 december 1964.
(Foto: J.G.C. van de Meene)



Tekening van de blokkast, de overwegwindwerken en de Alkmaarse Handelinrichting op het perron.


Deze handelinrichting was de grootste Alkmaarse Handelinrichting die in Nederland is geplaatst.
In de handelinrichting waren een aantal koppelingen aangebracht.
De wisselhandels in de velden 1 en 12 waren uitgerust met arretgrepen voor openrijdbare wissels en de seinhandels waren voorzien van speciale palhandels.
Boven de handels in de velden 9 en 10 waren lampjes aangebracht; deze handels mochten alleen worden omgelegd als het lampje brandt en dit gebeurt alleen als het blokvenster vrij is.

Met ingang van 15 mei 1974 zijn de blokstelsels A richting Heerhugowaard = Broek op Langendijk en Hoorn buiten dienst gesteld en is op het baanvak Heerhugowaard - (Broek op Langedijk) - Obdam - Hoorn een bijzonder relaisblokstelsel in dienst gesteld;
de klassieke beveiliging te Obdam is toen vervangen door een TPRB - beveiliging.

Aan het eind van 1971 wordt besloten om oude dieseltreinstellen uiterlijk in 1974 af te voeren.
Er zal echter geen nieuw materieel besteld worden. In plaats daarvan wordt besloten om het traject tussen Heerhugowaard en Hoorn te elektrificeren.
In 1972 wordt begonnen met de elektrificatie van de spoorlijn.
De constructie van de bovenleiding wordt lichter uitgevoerd dan normaal, omdat zowel de NS als de overheid nauwelijks geld hadden.
De portalen zijn kleiner, worden dichter op het spoor geplaatst en de onderlinge afstand wordt vergroot.
De betonnen voeten voor de portalen worden in Purmerend gemaakt en zijn van een kleiner model dan gebruikelijk.
In plaats van blokfundering wordt er plaatfundering gebruikt voor de voeten.
In Hoorn wordt een nieuw, kleiner, onderstation gebouwd met vernieuwd type snelschakelaar.
De bovenleiding wordt op een hoogte van 5,20 meter opgehangen in plaats van 5,50 meter. De draagkabels en rijdraad wordt bevestigd aan beweegbare afspanningen.
De doorsnede van de koperkabels werd ook op minimale grote gebracht. Dit had gevolgen voor de inzet van elektrische locomotieven.
Deze zijn niet toegelaten vanwege hun hoge stroomafname, behalve de serie 1100.
Tegelijkertijd met de elektrificatie werd de klassieke beveiliging vervangen door lichtseinen.
Op 20 mei 1974 vindt de officiële opening plaats van het geëlektrificeerde baanvak met het treinstel, welke bestuurd wordt door minister Westerterp van Verkeer en Waterstaat.


Het stationsgebouw met de sporen richting Hoorn d.d. 17 oktober 1976.
(Foto: Wim Vos)


      

De TPRB kastjes te Obdam d.d. 17 oktober 1976.
(Foto's: Wim Vos)


Met ingang van 14 juni 1987 is de TPRB beveiliging te Obdam vervangen door een VCVL beveiliging welke wordt bediend vanuit post T te Heerhugowaard = Broek op Langendijk.

Met ingang van 24 maart 1996 is de bestaande beveiliging van Heerhugowaard en Obdam vervangen door een electronische beveiliging van het type VPI.
De bediening van het VPI-systeem van Heerhugowaard alsmede van het bestaande VCVL systeem te Obdam geschiedt thans electronisch d.m.v. een EBP systeem vanuit post T te Alkmaar; het bestaande AR/VCVL toestel te Heerhugowaard is hiermee vervallen.

Voor een beschrijving van het station Heerhugowaard = Broek op Langendijk klik hier.
Voor een beschrijving van het station Hoorn klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen