Nijkerk



Station Nijkerk is een station van het Standaardtype NCS 1e klasse in Nijkerk aan de spoorlijn Amersfoort - Zwolle bij km. 32.375.
Het station werd geopend op 20 augustus 1863. In 1903 werd Nijkerk ook eindpunt van de Kippenlijn Ede - Barneveld - Nijkerk, hiervoor werd ook het stationsgebouw verbouwd. Dit oude NCS-stationsgebouw is nog steeds in gebruik.
Nijkerk was vroeger een belangrijk overstapstation van de NS; tot 1937 had Nijkerk een verbinding met Barneveld, Lunteren en Ede / Wageningen. De trein had stopplaatsen in de buurtschappen Appel en Driedorp. Ook in Voorthuizen had een station. Deze verbinding heeft bestaan van 1903 tot 1937.
Nijkerk had tot de sluiting van de Kippenlijn dus drie perronsporen en opstel- en rangeersporen rondom de perronsporen. Tegenwoordig is dit deels in gebruik als sportterrein, parkeerterrein, industrieterrein en fietsenstalling.
In 1903 bij de aanleg van de Kippenlijn naar Nijkerk is er ook de havenspoorlijn aangelegd van het station naar de haven van Nijkerk. De sluiting van de havenspoorlijn vond plaats in 1972, waarna deze in het jaar 1976 werd opgebroken. Toen zijn ook de laatste opstel-, rangeer- en inhaalsporen van station Nijkerk verwijderd. Sindsdien bestaat het emplacement alleen nog uit de hoofdsporen van het baanvak Utrecht - Zwolle. Rond 1985 werd tevens de oude NCS perronkap van het vroegere eilandperron voor de richtingen voor Zwolle/Ede gesloopt. De perronkap bij het oude stationsgebouw is behouden.


Het stationsgebouw van Nijkerk met een trein in de richting Amersfoort (bron: www.stationsweb.nl)


    

Het emplacement in zuidelijke richting met rechts de aansluiting van het spoor richting Nijkerk Haven d.d. 8 maart 1975.
(Foto's: W. Vos)



Het emplacement in noordelijke richting d.d. 8 maart 1975.
(Foto: W. Vos)


Gebruikte afkortingen:

Blokstelsels: In de post was een Siemens & Halske handelinrichting geplaatst.
Voor een uitleg over de werking van het geplaatste toestel klik hier.


De emplacementstekening van Nijkerk vanaf het jaar 1951.


Tekening van de handelinrichting in post T vanaf het jaar 1951.


Met ingang van 17 december 1951 is op het baanvak Ermelo - Nijkerk en met ingang van 31 december 1951 is op het baanvak Nijkerk - Amersfoort automatisch blokstelsel met lichtseinen van het stelsel 1946 in dienst gesteld.
Als gevolg van deze ombouw verdween de blokkast en de tot dan in gebruik zijnde armseinen.
De lichtseinen werden bediend door krukjes terwijl de wissels en de grendels mechanisch werden bediend.

Omdat het perron in de aankondigingssectie van de AKI van de Hoogstraat ligt waren stop- doorknoppen aangebracht waarvan de werking als volgt luidt: Het overpad en de overweg bij het station werden bediend door windwerken op het perron; de koppeling met de beveiliging vond plaats met het grendel in veld 14.
Met ingang van 4 september 1961 is op het baanvak Nijkerk - Amersfoort beveiligd linkerspoor rijden in dienst gesteld en zijn de lichtseinen vervangen door lichtseinen van het stelsel 1955.

Met ingang van 14 november 1976 is de aansluiting naar Nijkerk Haven opgebroken en is de plaatselijk bediende beveiliging vervallen en werd het station Nijkerk een halte langs de vrije baan.

Alle bedieningshandelingen staan hier beschreven.(bestandsgrootte 589 kB).
Voor een beschrijving van het station Putten klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen