Blokpost Maasbrug OvergangDe blokpost Maasbrug Overgang ligt aan de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch bij km. 43.400.


Het symmetrische wissel 1 van het enkelspoor op de Maasbrug naar het dubbelspoor richting 's-Hertogenbosch met op de ahtergrond de blokpost.
(bron: Het Utrechts Archief)

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In de blokpost was een Siemens & Halske handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier (bestandsgrootte 456 kB).


De situatietekening bij de blokpost Maasbrug Overgang.


Post TTekening van de handelinrichting in de blokpost.

Handelingen voor een trein van Hedel naar 's Hertogenbosch:
  1. Hdl vraagt Mbo om ontblokking voor de trein.
  2. Mbo bedient het enkelspoorvenster in veld 4 (wordt rood) en vraagt OH om ontblokking.
  3. OH maakt bij Mbo het blokvenster in veld 2 vrij (wordt wit).
  4. Mbo legt de krukjes in de velden 2 en 1 en de handels A en Av om.
  5. Als Hdl achter de trein de voorgeschreven handelingen verricht dan wordt bij Mbo het voorbijgangsvenster in veld 1 vrij (wordt rood).
  6. Als de trein de ge´soleerde spoorstaaf in het spoor naar 's-Hertogenbosch voorbij het wissel 1 is overgereden dan wordt bij Mbo het gelijkstroomvenster "Wsl. strt. v. en n. Hdl" in veld 3 vrij (wordt wit), waarna Mbo het omgelegde krukje in veld 3 teruglegt.
  7. Vervolgens brengt Mbo het toestel in de normale stand terug, legt hij het krukje in veld 3 weer om en bedient hij het venster "Blok n. Ht" in veld 2 met het gelijkstroomvenster "Wsl. strt. v. en n. Hdl" in veld 3 waardoor het venster "Tr. vertr. n. Ht" in veld 1b vrij wordt.
  8. Tenslotte bedient Mbo het venster "Voorbijg. bij Hdl" in veld 1 met het venster "Tr. vertr. n. Ht" in veld 1b, waardoor bij hem het enkelspoorvenster in veld 4 en bij Hdl het betreffende venster weer vrij wordt.

Ongeval op 1 juni 1966.

Op 1 juni 1966 ontspoorde de sneltrein Amsterdam - Maastricht getrokken door locomotief NS 1206.
De locomotief was al voor de brug ontspoord op een gebroken en verzakte las in de rails, maar was de brug nog heelhuids gepasseerd door de daar aanwezige contrarails.
Ondanks dat een aantal rijtuigen van het talud afgleden en kantelden, waren er alleen zeven ernstig gewonden te betreuren.

      

      

De ravage na de ontsporing van de sneltrein Amsterdam - Maastricht d.d. 1 juni 1966.
(Foto's: J.A. Bonthuis)


Met ingang van 6 september 1964 is op het baanvak 's Hertogenbosch - Utrecht een relaisbeveiliging bediend vanuit de VL post te Utrecht in dienst gesteld en is de blokpost vervallen.Het NX / CVL tableau in de VL post te Utrecht met het station Zaltbommel (links) en de enkelsporige Maasbrug (rechts) d.d. 6 oktober 1974.
(Foto: W. Vos)

Voor een beschrijving van het station Hedel klik hier.
Terug naar Home Terug naar seinhuizen