Geleen = LutteradeStation Geleen = Lutterade is n van de drie stations in de gemeente Sittard - Geleen en is gelegen aan de spoorlijn Maastricht - Sittard bij km. 18.024.
Oorspronkelijk heette het station Geleen, maar dit werd later, toen in Geleen - Oost een tweede station in gebruik kwam aan de lijn Sittard-Heerlen, veranderd in Lutterade. In 1954 kreeg het station de naam Geleen = Lutterade. Het eerste stationsgebouw stamt uit 1890 en was grotendeels als woonhuis ingericht. In 1931 werd dit gebouw vervangen door enkele nieuwe gebouwtjes met een overkapping op het perron waardoor een eilandstation ontstond. In 1976 werden de perrongebouwen vervangen door een nieuw gebouw van het standaardtype sextant. Dit gebouwtje is in 2006 gesloopt.
Post T was gevestigd in het stationsgebouw dat op het eilandperron stond. Naast de blokverbindingen met de posten Beek-Elsoo en Sittard was er ook een blokverbinding met post A van de Staatsmijn Maurits. Iets wat bijzonder was in Nederland.


Het dienstgebouw op het perron van Geleen = Lutterade d.d. 20 september 1964. (Foto: J.G.C. van de Meene)Het emplacement in noordelijke richting d.d. 20 september 1964. (Foto: J.G.C. van de Meene)

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: Voor een uitleg over de werking van het geplaatste stelknoptoestel klik hier.


De emplacementstekening van Geleen = Lutterade.


Post T
Tekening van de stelknoptoestellen in post T.
Tekening van de blokkast in post T.Post T was gevestigd in het stationsgebouw dat op het eilandperron stond. In de post stonden vier toestellen naast elkaar. De buitenste toestellen waren voor de twee overwegen. Daar tussen stond het stelknoptoestel voor de seinen en wissels en het bloktoestel voor de blokbeveiliging.
De toestellen waren eenvoudig uitgevoerd. De meeste bedieningen waren standaard. En uitzondering was er. Het bloktoestel was gekoppeld met post A van de Staatsmijn Maurits. Iets wat alleen ook voor kwam in Nuth. Normaal hadden aansluitingen geen blokbeveiliging maar hier kon men als beveiligd rangeerdeel van spoor 4 en 5 en als trein van spoor 6 naar de staatsmijnsporen. Terug ging als rangeerbeweging.
Ook was er een spoor wat van het ene deel van het mijnterrein naar het andere deel liep zonder wissels, dit waren de sporen 50 t/m 52. Deze kruisen t.h.v. het station een weg. Deze weg was voorzien van overwegbomen en zat in de beveiliging. Dat ene spoor was niet van NS maar had wel een twee-tal overwegdraaiseinen zodat deze toch in de beveiliging zat.

Op het emplacement lagen een paar handwissels welke waren beveiligd met een slot. De sleutel zat normaal in een sleutelrelaiskastje op het stelknoptoestel. Het waren handwissel 8 in combinatie met een stopontspoorblok en de handwissels 9A en 9B.


Wachtpost 21


Tussen de stations Geleen = Lutterade en Beek = Elsloo lag bij km. 16.635 de overwegpost 21.
Voor treinen naar en van Beek = Elsloo was de medewerking van wachtpost 21 nodig.

Tekening van het tableau in wachtpost 21.Seinhuis A van de Staatsmijnen. (bron: Het Utrechts Archief)


Alle bedieningshandelingen worden hier beschreven. (bestandsgrootte 725 kB).

Met ingang van 26 juni 1966 is de klassieke beveiliging van Geleen = Lutterade vervallen en is de beveiliging van dit station een onderdeel geworden van de CVL - beveiliging bediend vanuit Sittard.

Voor een beschrijving van het station Beek = Elsloo klik hier.
Voor een beschrijving van het station Sittard klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen