Krommenie = Assendelft



Het station Krommenie = Assendelft ligt aan de spoorlijn Uitgeest - Zaandam bij km 62.962.
Naast post T was er nog een brugpost 68 bij de brug over de Nauernasche Vaart en wachtpost 67 bij de overweg naast het station.

     

Het emplacement in zuidelijke richting d.d. 21 november 1959 (links) en de westzijde van het emplacement d.d. 4 mei 1960 (rechts).
(Foto's: R. Ankersmit)



Het emplacement in noordelijke richting d.d. 6 april 1960.
(Foto: R. Ankersmit)


Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: Voor een uitleg over de werking van het geplaatste stelknoptoestel in post T klik hier en voor het HSM toestel in de brugpost 68 klik hier.



De emplacementstekening van Krommenie = Assendelft.


Post T



Tekeningen van het stelknoptoestel (links) en de blokkast (rechts) in post T.



Het station Krommenie = Assendelft lag aan een dubbelsporige lijn bij de overgang van klassieke beveiliging naar moderne beveiliging. De beveiliging was in elkaar verweven want het eerste lichtsein had een elektromechanisch voorsein hangende onder de uitrijder van Krommenie = Assendelft. Verder was het voorsein van het bordessein, de inrijder, het laatste lichtsein in de reeks.
Duidelijk is te zien dat er meer moet zijn geweest in Krommenie = Assendelft. Zo was de seinknop in veld 8 in twee richtingen bedienbaar maar één richting was nog over. Op de oude spoorkaart waren ook nog sporen te vinden dat de loswegsporen vroeger rechts weer aansloten aan het hoofdspoor. En natuurlijk zal er ook wel een overloopwissel hebben gelegen omdat er zowel een in- als uitrijsein aanwezig is.
Voor het instellen van de rijwegen van en naar Wormerveer was de medewerking van brugpost 68 nodig. De vensterwisseling tussen brugpost 68 en post T was een mix van blokstelsel III en stationsblok.
Aan de kant van Uitgeest was de situatie heel anders. Er waren geen vensters voor de richtingen van en naar Uitgeest. Alleen een tweetal lampen welke de situaties op de beide hoofdsporen aan gaf. De witte lamp gaf de blokbezetting aan naar Uitgeest. Zolang deze brandde kon er geen nieuwe rijweg worden ingesteld naar Uitgeest. De gele lamp was alleen een aankondiging. Deze ging branden zodra het voorlaatste blok bezet was. Tevens klonk er dan een schel welke boven de lampen was gemonteerd.

Voor het stopontspoorblok (St5) en de handwissel (5) op de losweg waren sleutels welke in het toestel pasten. Uiteraard kon bij het uitnemen van de sleutels geen trein meer binnen worden genomen op spoor 3. Aan het einde van spoor 3 stond een stopbord voor trein. Dit was gebruikelijk als er verder geen sein stond. De trein ging dan verder als rangeerdeel.

Brugpost 68



     

De brug over de Nauernasche Vaart d.d. 17 april 1964.
(Foto's: R. Ankersmit)


Gedurende de periode 20 mei t/m 1 december 1964 is de brug over de Nauernasche Vaart omgebouwd van een draaibrug in een ophaalbrug en werd de brugbeveiliging ingrijpend gewijzigd.


Het HSM toestel in de brugpost 68 te Krommenie = Assendelft.
De foto is van een eerder moment dan de situatie zoals is beschreven.
(Foto: J.G.C. van de Meene)




Tekening van het HSM bedieningstoestel in de brugpost 68.


Bijzonderheid was dat het geen echte blokpost was maar meer een nevenpost; het hing er een beetje tussen in.
De vensterwisseling tussen brugpost 68 en post T was een mix van blokstelsel III en stationsblok.
De brugpost bediende het inrijsein zijde Wormerveer, terwijl post T de blokvensters met Wormerveer bediende. Het toestel was van het type HSM, model 1908.
De brug was beveiligd door middel van een brugslot met een sleutel.

Alle bedieningshandelingen worden hier beschreven. (bestandsgrootte 205 kB).

Met ingang van 21 mei 1967 is de klassieke beveiliging te Krommenie = Assendelft vervallen en is dit station een halte langs de vrije baan geworden.

Voor een beschrijving van het station Uitgeest klik hier.
Voor een beschrijving van het station Wormerveer klik hier.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen