Koningshavenbrug (De Hef)


De brugpost Koningshavenbrug (De Hef) was een brugpost tussen Rotterdam CS en Rotterdam Zuid Goederenstation aan de spoorlijn Rotterdam CS - Dordrecht bij km. 46.520.
De Hef (officiŽle naam Koningshavenbrug) is een buiten gebruik gestelde spoorweghefbrug over de Koningshaven in Rotterdam, die het Noordereiland scheidt van de wijk Feijenoord.
De twee brugdelen aan de oevers stammen uit 1878. Het middengedeelte was oorspronkelijk een draaibrug. Dit was echter een forse hindernis voor de scheepvaart. In de smalle doorvaart voeren meerdere schepen zich vast, in 1918 voer het Duitse schip 'Kanderfels' zelfs compleet tegen de pijler. Dit laatste ongeval gaf de doorslag voor de aanleg van een hefbrug ter vervanging van de draaibrug.
De brug is ontworpen door ingenieur Pieter Joosting en opengesteld op 31 oktober 1927. Deze brug was de eerste van haar soort in West-Europa.
Op 10 mei 1978 is de hefbrug aangevaren door het schip de 'Nedlloyd Bahrein' tijdens de eerste vaart vanaf de scheepswerf Van der Giessen de Noord waar het gebouwd was. Gedurende enkele weken was het spoorwegverkeer gestremd.

De brug wordt tegenwoordig niet meer gebruikt, omdat de treinen sinds 24 september 1993 vanaf het Centraal Station tot station Zuid door de Willemsspoortunnel rijden. De oude spoorbrug is nu een monument als herinnering aan de plek waar ooit de treinen het centrum van Rotterdam verlieten.


De Koningshavenbrug in westelijke richting d.d. 21 juli 1978.
(Foto: W. Vos)

Gebruikte afkortingen:De situatietekening bij Brugpost Koningshavenbrug.Het tableau in de brugpost.


Alle bedieningshandelingen zijn hier beschreven.(bestandsgrootte 283 kB).

Op 31 oktober 2021 was het op de kop af 94 jaar geleden jaar geleden dat de Koningshavenbrug als hefbrug in gebruik werd genomen.
Ter gelegenheid hiervan konden de leden van de buurtvereniging de Hef deze unieke brug bezoeken.
De brug werd meermalen bediend; uiteraard voorafgegaan door de bekende sirene.

De brug is in de normale stand geopend en kan nog worden bediend en dit wordt met name bij een zware storm gedaan om schade aan dit monument te voorkomen.
De hefbrug wordt dan op gelijke hoogte gebracht met de zware gewichten die in de heftorens zijn aangebracht.

Tijdens dit bezoek zijn door Jan van Keulen de onderstaande foto's van de bedieningstoestellen e.d. in de brugpost gemaakt.

            

        

        

        

Een aantal foto's van de verschillende bedieningstoestellen e.d. in de brugpost d.d. 31 oktober 2021.
(Foto's: Jan van Keulen)

Voor een beschrijving van de NX beveiliging van het station Rotterdam CS klik hier.
Voor een beschrijving van de blokpost 55 klik hier.
Voor een beschrijving van het station Rotterdam Zuid Goederenstation klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen