KlarenbeekHet station Klarenbeek ligt aan de spoorlijn Apeldoorn - Zutphen bij km. 96.786.

Het station kreeg bestaansrecht doordat de familie Krepel (houthandel/houtbewerking) in Klarenbeek hout per spoor wilde vervoeren.
Er werd een paardenspoorweg van ca. 1,5 km aangelegd tussen het spoor en de houtzagerij.
De aftakking naar de houtfabriek bestaat niet meer.

De halte werd geopend op 1 juni 1882. Van 1959 tot 1976 had het een stationsgebouwtje van het standaardtype Velsen-Zeeweg.

Tegenwoordig bestaat het station voornamelijk omdat er op deze plek treinen moeten stoppen, omdat het baanvak Apeldoorn Zutphen enkelsporig is en Klarenbeek het enige kruisingsstation is waar de treinen elkaar kunnen passeren.Het oude stationsgebouw van Klarenbeek d.d. 22 februari 1959.
(Foto: R. Ankersmit)Het emplacement in oostelijke richting met de spooraansluiting naar de Houthandel Krepel met wissel 4 en stopontspoorblok St4 d.d. 22 februari 1959.
(Foto: R. Ankersmit)Het emplacement in westelijke richting met het van spoor 1 vertrekkende motorrijtuig NS DE1 34 als trein 3823 Apeldoorn - Winterswijk. Rechts het spoor naar de losweg met stopontspoorblok St3.
(Foto: R. Ankersmit)


      

De symmetrische wissels 1 zijde Apeldoorn (links) en 2 zijde Zutphen (rechts) d.d. 22 februari 1959.
De beide wissels zijn voorzien van een druklat om te voorkomen dat het wissel onder de trein kan worden omgelegd.
(Foto's: R. Ankersmit)De kruising van de treinen 3832 Winterswijk - Apeldoorn (NS 28 + 38) rechts en 3823 Apeldoorn - Winterswijk (NS 46 + 35) links d.d. 13 juni 1959.
(Foto: R. Ankersmit)Locomotor NS 285 ingesloten achter het stopontspoorblok van het los- en laadspoor d.d. 4 juni 1960.
Deze locomotor was als buurtgoederentrein 5461 met wagens voor Klarenbeek uit Zutphen aangekomen, en zal, zodra het baanvak weer vrij is, als trein 5462 terugkeren naar Zutphen met wagens van Klarenbeek.
(Foto: R. Ankersmit)Het emplacement in oostelijke richting met rechts het nieuwe stationsgebouw d.d. 30 september 1960.
(Foto: R. Ankersmit)


Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In post T was een Siemens & Halske handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier. (bestandsgrootte 456 kB)


De emplacementstekening van Klarenbeek.Post T
Tekening van de handelinrichting in post T.Wijzigingen in de beveiliging van Klarenbeek.

Met ingang van 10 december 1962 is de verhoogde los- en laadweg met spoor 3, het wissel 3 en het stop-ontspoorblok St 3 opgebroken en is de overweg voorzien van een 4 - voudige ebo.

Met ingang van 4 augustus 1966 is de spooraansluiting naar de Houthandel Krepel met het wissel 4 en het stop-ontspoorblok St 4 opgebroken.

Met ingang van 7 april 1968 is i.v.m. de indienststelling van een NX beveiliging te Apeldoorn het blokstelsel A richting Apeldoorn omgebouwd naar automatisch blokstelsel ingericht voor enkelspoorrijden.

De emplacementstekening van Klarenbeek na de bovengenoemde wijzigingen.Post T
Tekening van de handelinrichting in post T na de bovengenoemde wijzigingen.

De wissels 1 en 2 zijn voorzien van wisselsperren en druklatten.
Voor de sporen I en II is een mechanische spoorbezettingscontrole ingebouwd; in de bedieningshandelingen wordt in de onderdelen 4 en 6 een uitleg gegeven over de werking hiervan.
De overweg was in de beveiliging opgenomen.

Alle bijzonderheden en bedieningshandelingen worden hier beschreven.(bestandsgrootte 925 kB).

Met ingang van 5 maart 1970 is de klassieke beveiliging vervallen en is op dit station een NX - CVL beveiliging bediend vanuit Zutphen in dienst gesteld.


Het interieur van de NX - CVL post te Zutphen met de stations Dieren - Doesburg (boven) en Klarenbeek (onder) d.d. 26 februari 1983.
(Foto: W. Vos)


Voor een beschrijving van het station Apeldoorn klik hier.
Voor een beschrijving van het station Zutphen klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen