Blokpost HelvoirtDe blokpost Helvoirt was een blokpost langs de spoorlijn Tilburg - Vught Aansluiting bij km. 13.820.


De buurtgoederentrein 6535 (Tilburg Goederen - 's-Hertogenbosch) passeert de voormalige halte Helvoirt d.d. 25 november 1961.
(Foto: R. Ankersmit)De aansluiting van het laad- en losspoor met in de verte het voormalige stationsgebouw d.d. 23 maart 1957.
Voor de elektrificatie van het baanvak zijn de bovenleidingportalen al geplaatst en zijn de draagkabel, versterkingsleiding en de rijdraad boven het spoor van Tilburg naar Vught al getrokken.
(Foto: R. Ankersmit)De reizigerstrein 368 (Arnhem - Roosendaal) getrokken door locomotief NS 1109 passeert de voormalige halte d.d. 25 november 1961.
De blokwachter loopt naar buiten om de overweg te openen.
(Foto: R. Ankersmit)

Gebruikte afkortingen:

Blokstelsels: In de blokpost was een Siemens & Halske handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier (bestandsgrootte 456 kB).


De situatietekening bij de blokpost Helvoirt.


Post TTekening van de handelinrichting in de blokpost.


Voor treinen van Tilburg naar 's Hertogenbosch moet de sleutel H.1/St1 in het slot in de handelinrichting aanwezig zijn.

De blokpost was betrokken bij de bediening van de spooraansluiting bij de blokpost Udenhout als dit rangeerdeel op het spoor 4 te Udenhout moest worden opgesloten.

De wachter in de blokpost Udenhout vraagt de wachter in de blokpost Helvoirt om ontblokking voor deze trein.
Nadat de wachter in de blokpost Helvoirt de vensters in de velden 5 en 5b heeft bediend, bedient hij het venster in veld 6.
Wanneer de wachter in de blokpost Udenhout de voorgeschreven handelingen verricht wordt in de blokpost Helvoirt eerst het voorbijgangsvenster in veld 5b en daarna het venster in veld 6 en het ontblokvenster in veld 5 vrij.

De blokpost is met ingang van 8 december 1963 vervallen in verband met indienststelling van een automatisch blokstelsel ingericht voor dubbel-enkelspoorrijden op het baanvak Vught Aansluiting - Tilburg.

Voor een beschrijving van het station Vught & Vught Aansluiting klik hier.
Voor een beschrijving van de blokpost Udenhout klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen