Blokpost en halte Hollandsche Rading



De blokpost en de halte Hollandsche Rading ligt aan de spoorlijn Hilversum - Utrecht CS bij km. 5.537.

Deze halte werd op 1 juni 1885 geopend. De halte heeft tot op heden twee haltegebouwen gekent.
Het eerste gebouw deed dienst tot 1987 en het huidige haltegebouw werd op 25 september 1987 in gebruik genomen.
Nadat het haltegebouw in het jaar 1995 door NS buiten gebruik werd gesteld was hier tot eind 2005 een vestiging van de Rabobank gevestigd; momenteel is het gebouw in gebruik als lunchroom Perron Peet.

De voormalige dienstwoning is op 22 juli 1998 onherstelbaar verwoest door een brand en vervolgens gesloopt.


Het station met de twee perrons in bajonetligging, gescheiden door de overweg in de Vuursche Dreef, die tevens de provinciegrens vormt.
Rechts na de overweg staan het nieuwe stationsgebouw uit 1987 van architect P.A. Corbey en hierachter een grote houten dienstwoning.
(Foto: F.J. Nijland) (bron: Stichting SNR Railverzamelingen)

Deze halte dankt zijn bestaansgeschiedenis aan de aanwezigheid van de Korporaal Van Oudheusdenkazerne op de Egelshoek bij het vliegveld Hilversum.
De militairen die hier dienst deden kwamen doorgaans met de trein uit het gehele land en werden daarna met busjes tussen Hollandsche Rading en de kazerne vervoerd.

Voor de bewoners van Hollandsche Rading betekende dit dat zij een goede verbinding met zowel Hilversum als Utrecht CS kregen; de webmaster heeft jaren in Hollandsche Rading gewoond en maakte destijds regelmatig gebruik van deze verbinding.

De "Gotische Bogen"

In het jaar 1938 is gestart met het plaatsen van de betonnen bovenleidingsportalen die zijn ontworpen door ingenieur J.L.A. Cuperus.


De plaatsing en montage van de betonnen bovenleidingsportalen in het jaar 1938.



De voltooing vond plaats in het oorlogsjaar 1942 zodat de elektrificatie van het baanvak toen was voltooid.
De betonnen bovenleidingsportalen zijn geplaatst vanaf de spoorwegovergang aan de Oude Amersfoortseweg in Hilversum tot aan Utrecht bij het zwembad Blauwkapel.
Er werd destijds gekozen voor beton vanwege de toenmalige metaalschaarste.

Op het baanvak komen open en gesloten bovenleidingsportalen voor. De open portalen bevorderen het zicht op de seinen en de gesloten portalen zorgen voor de bevestiging van extra spankabels.
De "gotische bogen" zijn beeldbepalend voor de spoorlijn van Hilversum naar Utrecht en zijn bestempeld tot Rijksmonument.

Op 28 december 1994 had een te hoge vrachtauto de bovenleiding neergehaald op de overweg in de Soestdijkerstraatweg waardoor drie betonnen bovenleidingportalen waren afgebroken.
Omdat de productie van de nieuwe portalen enige tijd in beslag nam, zijn er enkele noodportalen geplaatst.

    

Het tijdelijke bovenleidingportaal 1/11-1/12 te Hilversum Sportpark (links) en het bovenleidingportaal 1/13-1/14 op het einde van het perron met daarachter de tijdelijke portalen 1/11-1/12 en 1/9-1/10 (rechts) d.d. 7 januari 1995.
(Foto's: J.A. Bonthuis) (bron: Stichting SNR Railverzamelingen)



Een detail van de paalvoet van bovenleidingmast 1/11, die tijdelijk op het perron was geplaatst d.d. 7 januari 1995.
(Foto: J.A. Bonthuis) (bron: Stichting SNR Railverzamelingen)



Het baanvak Utrecht - Hilversum met het treinstel NS ElD4 656 als trein 735 (Hilversum - Utrecht) d.d. 13 mei 1958.
(Foto: R. Ankersmit)



Het baanvak Utrecht - Hilversum met goederentrein 7901 (Beverwijk - Nuth of Geleen-Lutterade), bestaande uit locomotief NS 1157 met 47 lege open goederenwagens d.d. 13 mei 1958.
(Foto: R. Ankersmit)



De sitatie te Hollandsche Rading gezien in noordelijke richting d.d. 8 oktober 1959.
(Foto: J.G.C. van de Meene)


    

Het treinstel ElD4 619 als trein 2823 Hilversum - Utrecht (links) en het treinstel ElD3 405 als trein 2828 Utrecht - Hilversum (rechts) d.d. 8 oktober 1959.
(Foto's: J.G.C. van de Meene)



De fraaie bovenleidingsportalen bij km. 3,000 d.d. 17 november 2018.
(Foto: René Jongerius) (bron: Stichting SNR Railverzamelingen)


    

Locomotief 241 353-2 van DB Cargo met trein 45120 (Beverwijk - Hagen) d.d. 9 mei 2000 (links) en de historische locomotief DB V200 007 met een extra trein Keulen - Hoorn v.v. d.d. 2 april 1999 (rechts).
De locomotief is eigendom van het Verkehrsmuseum Nürnberg en wordt onderhouden door de vereniging 'Historische Eisenbahnfahrzeuge Lübeck'.
In de trein oude en nieuwe rijtuigen van de 'Rheingold'.
(Foto's: H. Klomp) (bron: Stichting SNR Railverzamelingen)

Gebruikte afkortingen:

Blokstelsels: In de blokpost was een Siemens & Halske handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.


De situatietekening bij de blokpost en halte Hollandsche Rading.



Tekening van de handelinrichting in de blokpost.

De tekening van het toestel kan op details afwijken van de werkelijkheid omdat het BVS van deze blokpost niet meer voorhanden was; de tekening is daarom zo goed mogelijk gereconstrueerd op basis van de kennis van de webmaster.

De post was uitschakelbaar. Dit uit- en inschakelen werd op de hieronder beschreven wijze gedaan:
De blokpost is met ingang van 4 december 1961 opgeheven omdat het baanvak Blauwkapel - Hilversum toen is voorzien van een dubbel-enkelspoorbeveiliging met lichtseinen van het stelsel 1954.

Met ingang van 11 november 1994 is de bediening van de omroep te Hollandsche Rading overgebracht naar de NX post te Hilversum.
Op het NX tableau te Hilversum zijn toen signaleringslampjes aangebracht zodat de treindienstleider te Hilversum kon zien wanneer een trein te Hollandsche Rading langs het perron stilstond; klik hier om het betreffende wijzigingsblad te openenen.


Een detail van de tekening van het NX tableau te Hilversum waarop de signaleringslampjes zichtbaar zijn.


Voor een beschrijving van de NX beveiliging van het station Hilversum klik hier.
Voor een beschrijving van de blokpost Maartensdijk klik hier.

Na een renovatie van de perroninrichting werden de oude perronlichtbakken als grof vuil in een container gegooid.
Tijdens een avondwandeling zag de webmaster (hij woonde toen in Hollandsche Rading) deze lichtbakken in deze container liggen en hij heeft toen zijn auto thuis opgehaald en één van deze lichtbakken meegenomen.


De lichtbak op zijn huidige verblijfplaats d.d. 21 april 2021.
(Foto: Wim Vos)


Terug naar Home Terug naar seinhuizen