Blokpost Holten


De blokpost Holten lag aan de spoorlijn Deventer - Almelo bij km. 18.718.

    

Het stationsgebouw van Holten in westelijke richting (links) en het emplacement in westelijke richting (rechts) d.d. 6 oktober 1961.
(Foto's: R. Ankersmit)



Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In de post was een HSM handelinrichting geplaatst.
Voor een uitleg over de werking van het geplaatste toestel klik hier.


De emplacementstekening van Holten.


Post T




Tekening van het bedieningstoestel in de blokpost.



Deze blokpost is niet altijd een blokpost geweest. De grootte van het toestel laat zien dat er meer handels functies hadden. Er zijn foto's waarop een bordessein te zien is.
De laatste aanpassing was de komst van knipperlichten op de overweg in plaats van een draailantaarn. Dit verklaart ook het lege handel tussen de twee overweghandels.
Naast de doorgaande sporen waren er enkele zijsporen. De beveiliging van deze zijsporen was met sleutels uitgevoerd. Voor het openen van de sloten kon men ter plaatse deze uit een klein bloktoestel halen nadat men een venster van de blokpost had gekregen.
De overweg was veranderd in de jaren vijftig met de komst van de knipperlichten. Voorheen moest het handel 2 worden omgelegd voor het draaien van de stop lantaarn/bord.
Daarna kon men de overwegbomen sluiten. Openen gebeurde omgekeerd. Later met de komst van de knipperlichten veranderde dat en begonnen de knipperlichten te knipperen zodra de trekker in veld 2 werd uitgetrokken en kon de overweg worden gesloten.

Aansluiting losweg



Tekening van het bedieningstoestel van de aansluiting.



De aansluiting gaf toegang tot twee losweg sporen welke een losweg, losperron en veelading hadden. Daarnaast was er een uithaalspoor. Om bij de wissel te komen reed het rangeerdeel het sein A voorbij.
Om toegang te krijgen tot de losweg had men een venster nodig van de blokpost. Op de blokpost gaf men venster 10 waardoor het venster "Wissel 2/3" vrij (groen) werd. Nu kon de sleutel door de begeleider uit het toestel worden genomen. De tweede sleutel zat in het KZ-slot bij wissel 2 voor wissel 1. Nu kon het rangeerdeel de aansluiting op rijden.
Na afloop sloot de begeleider de wissel in de voorkeur stand af en na het terug steken van de sleutel in de blokkast kon de begeleider het venster "Wissel 2/3" terug geven. Daarna kon de trein haar weg vervolgen naar Rijssen.
Bleef de trein langer op de aansluiting en moest er een trein passeren dan sloot ook hier weer de begeleider de wissels in de voorkeur stand en stak de sleutel terug in de blokkast. Alleen nu gaf hij beide vensters aan de blokpost (1 werd wit en 2 werd groen). Hierdoor werd als het ware het blokstelsel naar Rijssen ge-reset en was deze trein als het ware verdwenen. Nu kon een volgende trein passeren. Als uiteindelijk de trein op de aansluiting haar weg wilde vervolgen meldde deze zich telefonisch bij de Blokpost Holten. De trein werd telefonisch aangemeld en Blokpost Holten kreeg het blokvenster van blokpost 11. Daarna gaf Blokpost Holten wederom het venster "Wissel 2/3" en sprongen beide venster bij het wissel vrij (1 rood en twee groen). De begeleider kon de wissel weer ontsluiten en de trein naar het hoofdspoor laten rijden waarna hij de wissel weer sloot in de voorkeurstand en de sleutel terug in het bloktoestel stak. Nu kon de begeleider het venster "Wissel 2/3" terug geven en werd het blokvenster bij Blokpost Holten weer rood en vervolgde de trein haar weg naar Rijssen.

Met ingang van 15 september 1968 is op het baanvak Deventer Rijssen automatisch blokstelsel voor dubbel-enkelspoor in dienst gesteld en is de blokpost vervallen.

Voor een beschrijving van de blokpost Bathmen klik hier.
Voor een beschrijving van blokpost 11 klik hier.
Voor een beschrijving van het station Rijssen klik hier.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen