Hemmen - DodewaardHet station Hemmen - Dodewaard ligt aan de Betuwelijn in Dodewaard (gemeente Neder-Betuwe) bij km. 14.501.
Het station is geopend in 1882 naar een ontwerp van M.A. van Wadenoyen.
Het karakteristieke stationsgebouw wordt tegenwoordig gebruikt als woning, kaartverkoop vindt plaats via de automaat buiten het gebouw.
Hemmen - Dodewaard was een standaard blokpost / overwegpost combinatie. Twee blokseinen met bijbehorende voorseinen en een overweg.


Het stationsgebouw van Hemmen - Dodewaard d.d. 7 juni 1975.
(Foto: W. Vos)Het motorrijtuig NS DE1 40, onderweg van Arnhem naar Tiel, in station Hemmen - Dodewaard d.d. 1 augustus 1979.
(Foto: J.C. de Jongh)De emplacementstekening van blokpost Hemmen - Dodewaard.Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In de blokpost was een HSM handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.

Post T    

De handelinrichting in de blokpost d.d. 7 juni 1975.
(Foto's: W. Vos)
Tekening van het bedieningstoestel.Blokpost Hemmen - Dodewaard had de kleinste versie van een toestel met blokstelsel III die er mogelijk was. In plaats van 6 vensters naast elkaar zaten er hier vanwege de ruimte er boven de ontblokvensters de voorbijgangsvensters.
Dit was mogelijk omdat ze altijd mechanisch gekoppeld waren. Boven de blokvensters zaten de blokknopsperren om aan te geven dat de trein voorbij gereden was en voortijdig blokken niet mogelijk was.
Anders dan in de blokpost Opheusden was hier het onderstel van het toestel van het type HSM. De handels stonden normaal omhoog. Vreemd is wel het ontbreken van een handel.
Normaal zaten niet gebruikte handels gewoon als reserve in het toestel. Eruit nemen of plaatsen vereist dat het hele toestel uit elkaar moest. Naast het bloktoestel was er ook een windwerk voor de overweg net buiten het station. Het overpad tussen de perrons was niet beveiligd.

De blokpost is met ingang van 17 juni 1983 vervallen.

Voor een beschrijving van het station Zetten = Andelst klik hier.
Voor een beschrijving van de blokpost Opheusden klik hier.

Wat er overbleef


De HSM handelinrichting is bewaard gebleven en is opgesteld in het Hgb 2 (tegenwoordig Tulpenburgh) te Utrecht.


De voormalige HSM handelinrichting uit Hemmen - Dodewaard zoals opgesteld in het Hgb 2 (tegenwoordig Tulpenburgh) te Utrecht d.d. 14 september 2019.
(Foto: L. Boer)


Terug naar Home Terug naar seinhuizen