Den HelderStation Den Helder werd in gebruik genomen op 20 december 1865 met de opening van de spoorlijn Den Helder – Alkmaar. Dit was de tweede door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM) in gebruik genomen spoorlijn, na de Oude Lijn. Het was het eerste deel van de door de Staat der Nederlanden aangelegde Staatslijn K, van Nieuwediep (Den Helder) naar Amsterdam (aangelegd in 1865-1878).
Het oorspronkelijke spoorwegstation van Den Helder was één van de standaardstations van de Staatsspoorwegen, gebouwd in de jaren zestig van de 19e eeuw.
Toen de spoorlijn van Alkmaar naar Den Helder in 1958 werd geëlektrificeerd, is dit gebouw gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw dat iets zuidelijker kwam te liggen. Het is ontworpen door G.J. van der Grinten.
Het is een echt kopstation geworden waarbij de stationshal in het verlengde van het eilandperron tussen de kopsporen is gelegen. Op de plaats van het vroegere station is een groot plein aangelegd.

In 1980 is er 3 kilometer ten zuiden van het eindstation een halte Den Helder Zuid geopend.


Het stationsgebouw van Den Helder. (bron: www.stationsweb.nl)


     

Het emplacement in noordelijke richting (links) en het emplacement in zuidelijke richting (rechts) d.d. 23 april 1977.
(Foto's: W. Vos)Het emplacement in zuidelijke richting d.d. 23 april 1977.
(Foto: W. Vos)

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: Voor een uitleg over de werking van het geplaatste AR - toestel in post T klik hier.

Met ingang van 2 maart 1958 is te Den Helder een AR - beveiliging en een nieuw emplacement in dienst gesteld.


De emplacementstekening van Den Helder.


Post THet AR - tableau in post T d.d. 2 april 1965. (Foto: R. Ankersmit)Tekening van het AR-toestel in post T.


Met ingang van 11 mei 1980 is ten zuiden van Den Helder bij km. 3.363 het nieuwe station Den Helder Zuid geopend.


Het station Den Helder Zuid. (bron: www.stationsweb.nl)


Een gevolg van deze opening was dat het tableau in post T is voorzien van nieuwe panelen.


De emplacementstekening van Den Helder na de opening van het station Den Helder Zuid.Het AR - tableau in post T na de wijzigingen i.v.m. de opening van het station Den Helder Zuid. (Foto: W. Vos)Tekening van het AR-toestel in post T na de opening van het station Den Helder Zuid.


Tussen de stations Den Helder en Anna Paulowna ligt bij km. 7.217 de beweegbare Koegrasbrug over het Noord-Hollands kanaal.

     

Locomotief NS 1106 met ledig materieel onderweg als trein 3.4580 van Alkmaar naar Den Helder bij het passeren van de bovenleidingloze draaibrug over het Noordhollands Kanaal nabij Koegras (links)
en de geopende draaibrug over het Noord-Hollands kanaal bij Koegras, kijkend richting Den Helder tijdens de doorvaart van een sleepboot van de Marine met een dekschuit uit Amsterdam. Rechts de brugwachterswoningen en de brugpost. (rechts) d.d. 2 april 1965.
(Foto's: R. Ankersmit)

De draaibrug is op 27 november 1972 vervangen door een ophaalbrug.


De Koegrasbrug over het Noordhollands Kanaal tussen Den Helder en Anna Paulowna d.d. 13 november 2006. (Foto: C . Cremer)


Met ingang van 22 oktober 1995 is de AR beveiliging te Den Helder vervallen en is de beveiliging van dit station vervangen door een electronische beveiliging van het type VPI.
De bediening van het VPI-systeem van Den Helder geschiedt thans electronisch d.m.v. een EBP systeem vanuit post T te Alkmaar.

Voor een beschrijving van het station Anna Paulowna klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen