Hardenberg
Het station Hardenberg ligt aan de spoorlijn Zwolle Ė Emmen bij km. 42.343.
Hardenberg is sinds 1 februari 1905 per trein bereikbaar. De toenmalige spoorlijn Zwolle - Stadskanaal is door de NOLS aangelegd. Na 1945 reden de treinen alleen nog tussen Zwolle en Emmen. Ook hebben er in het verleden regelmatig treinen gereden vanaf Emmen, Coevorden of Hardenberg via de Spoorlijn MariŽnberg - Almelo naar Almelo. De lijn Zwolle - Emmen werd in 1987 geŽlektrificeerd. Het gedeelte tussen MariŽnberg en Gramsbergen werd toen dubbelsporig. In Hardenberg stoppen nu de stoptrein en de sneltrein Emmen - Zwolle.
Deze stations werden ontworpen door Eduard Cuypers, en gelijktijdig gebouwd in 1903. De stations werden verdeeld in drie klassen en Cuijpers maakte per klasse een basisontwerp, die vervolgens met de nodige variatie per plaats werden gebouwd. Hardenberg is een station van het type tweede klasse van de NOLS. Het stationsgebouw staat op de gemeentelijke monumentenlijst.


Het stationsgebouw van Hardenberg d.d. 16 april 1983.
(Foto: W. Vos)

.

Het inrijsein zijde Gramsbergen. Later is er een viaduct voor het sein gebouwd. Voor de zichtbaarheid staat er een modern herhalingsein.
Vlak voor het viaduct staat nog een WUBO (Waarschuwingslichten bij Uitzichtbelemmerende Objecten). De lampen knipperen om en om bij het naderen van een trein.
Opnamedatum 16 april 1983.
(Foto: W. Vos )De emplacementstekening van Hardenberg.


Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In de post was een Siemens & Halske handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.


De handelinrichting in post T d.d 16 april 1983.
(Foto: W. Vos )
Tekening van de handelinrichting in post T.Hardenberg had in de jaren zeventig maar twee centraal bediende wissels en een handwissel met slot. Eťn van de twee centraal bediende wissels was electrisch. Door een krukje op het toestel kon het wissel worden bediend. Ter controle was het wissel voorzien van spoordetectie tegen omleggen als het wissel bezet was. Dit was zichtbaar door een witte lamp (achter vrij).

De plaatselijke overweg was opgenomen in de beveiliging en blokkeerde het omleggen van een krukje als de overweg niet dicht of vergrendeld was. Dat laatste voorkwam openen na het omleggen van een krukje.

Met ingang van 6 september 1985 is het mechanische wissel 1 vervangen door een electrisch bediend wissel.De handelinrichting in post T na de wijzingen m.i.v. 6 september 1985.
(Foto: R. Stremming)
Tekening van de handelinrichting in post T na de wijzingen m.i.v. 6 september 1985.
      

Detail van de rechter blokkast en het krukje met sper rechts van wissel 8.
(Foto's: R. Stremming)


Op de beide foto's boven zijn de details van het electrisch wissel 8 zichtbaar. Op de linker foto zien we de vrijmaakknop voor het bedienen van het wissel. (sper blokkeert het krukje). Rechtsboven op de foto is de bezetlamp te zien. Als deze brandt is het wissel niet bezet door een trein. Bij eventueel bezet zijn van het wissel dooft de lamp en voorkomt de sper dat het krukje en dus het wissel kan worden omgelegd. Dat krukje is te zien op de rechter foto (veld 7) Tevens is op die foto de sleutel van het handwissel te zien.
Alle bedieningshandelingen worden hier beschreven. (bestandsgrootte 532 kB)

Met ingang 17 april 1987 is de klassieke beveiliging te Hardenberg vervallen en is het station Hardenberg gewijzigd in een halte langs de vrije baan.

Voor een beschrijving van het station Gramsbergen klik hier.
Voor een beschrijving van het station Bergentheim klik hier.
Voor een beschrijving van het station MariŽnberg klik hier.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen