Blok- en brugpost GreunsbrugDe blok- en brugpost Greunsbrug was een blok- en brugpost aan de spoorlijn Leeuwarden - Groningen bij km. 28.827.De brug met de post aan de overkant d.d. 21 september 1981.
Net naast het spoor staat het handelstoeltje voor het sein aan de overkant van de post.
(Foto: W. Vos)

Gebruikte afkortingen: Blokstelsel: Voor een uitleg over de werking van het geplaatste toestel klik hier.


De situatietekening bij de blok- en brugpost Greunsbrug.


Post T


    

Het bedieningstoestel in de blok- en brugpost (links) en het perronslagwerk t.b.v. het kloksein (rechts) d.d 21 september 1981.
(Foto's: W. Vos)
Tekening van het bedieningstoestel in de blok- en brugpost en het lage handeltoestel.De blok- en brugpost Greunsbrug was een gecombineerde blok- en brugpost. En bloksein was bedienbaar vanuit de post, het andere vanaf de overkant via een handelstoeltje op het landhoofd. Via een sleutel was er een koppeling tussen het bloktoestel en het handelstoeltje. De brug zelf was vergrendeld door middel van een bruggrendel bedienbaar vanuit het toestel.
De blokpost was voorzien van blokstelsel C (enkelspoor met tussenposten). De enkelspoorvensters zijn alleen aanwezig op de posten in Leeuwarden en Hardegarijp aan de beide einden van de vrije baan. Tevens was het een open blokstelsel wat te zien is aan het vrij (wit) zijn van het blokvenster. (zie pijl naast het glaasje.)

De blok- en brugpost was uitschakelbaar waardoor de posten te Leeuwarden en Hardegarijp met elkaar gekoppeld werden. Door het omleggen van het krukje in veld 4 en het instellen van de beide rijwegen en seinen werd de post uitgeschakeld.

Alle bedieningshandelingen worden hier beschreven. (bestandsgrootte 320 kB).

Met ingang van 3 november 1983 is de blok- en brugpost i.v.m. de indienstelling van het automatisch blokstelsel vervallen;
de bediening van de brug wordt gedaan vanuit de VL post te Groningen.

Voor een beschrijving van het station Hardegarijp klik hier.
Voor een beschrijving van het station Leeuwarden klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen