Enschede Oost




Seinhuis Enschede Oost. In het linker deel zat de blokkast met krukinrichting en siganelering en rechts de handelinrichtingen.
(Foto: H. Stoltenberg(†))




De emplacementstekening van Enschede Oost.



Enschede Oost was voorheen de voormalige post IV van Enschede. Na de ombouw van de klassieke beveiliging naar CVL werd de post zelfstandig en omgedoopt naar Enschede Oost. De bediening van het blokstelsel A naar Gronau verhuisde van post T Enschede naar Enschede Oost.
Enschede Oost lag net buiten station Enschede aan de lijn naar Gronau. Belangrijkste taak was de beveiliging van een grote overweg. Voorts lagen er ook enkele spooraansluitingen en waren de spooraansluitingen van Losser en Glanerbrug onder het beheer van Enschede Oost.
De post heeft bestaan tot het buiten dienst nemen van de spoorlijn Enschede - Gronau in de jaren tachtig. In de laatste jaren werden vanuit de post alleen nog twee seinen, een rangeersein en de overweg bediend.

Gebruikte afkortingen: Blokstelsel: In de post was een blokkast en twee Alkmaarse Handelinrichtingen geplaatst; voor een uitleg over de werking van de blokkast klik hier en voor een uitleg over de Alkmaarse Handelinrichtingen klik hier.

Post Eo




Links de handelinrichtingen van de wissels, seinen en een aparte handelinrichting voor de overwegbomen. Rechts de krukinrichting met de blokkast en er naast de signaleringen en de sleutelkastjes.



Post Enschede Oost bestond al langer en was vroeger tot de jaren zestig onderdeel van de stationsbeveiliging van Enschede als post IV. Met de komst van de CVL beveiliging in Enschede werd de post zelfstandig. De vensters voor het blokstelsel A richting Gronau zaten eerst op post T Enschede en werden na de ombouw ondergebracht bij Enschede Oost. Het venster voor de spooraansluitingen bij Losser en Glanerbrug zat eerst op post III Enschede en verhuisde ook. Er was geen directe koppeling met de CVL.
Bewegingen werden telefonisch aangekondigd. Echter was er wel signalering van o.a. het inrijsein van Enschede (370).
De werking van de beveiliging was vrij eenvoudig.

Naar Gronau: Van Gronau: Bediening spooraansluitingen rond Enschede Oost:

Spooraansluitingen Glanerburg en Losser



Wachtpost Glanerbrug met een trein richting Enschede d.d. 4 augustus 1979.
(Foto: J.G.C. van de Meene)




De emplacementstekening van Glanerburg en Losser.




Het kastje van de spooraansluiting welke bij het wissel naar Losser stond.
Het windwerk stond voor de overwegpost.



Te Glanerbrug waren twee spooraansluitingen. Eén van Glanerbrug zelf met een losweg ter hoogte van de overwegpost. Voorheen was hier ook een perron. Voor richting Losser een stukje terug richting Enschede lag een spooraansluiting voor de aansluiting naar Losser. Deze lijn was tot de Tweede Wereldoorlog een tramlijn welke was opgebroken in de oorlog. Later is deze als normaalspoor tot Losser teruggelegd voor de plaatselijke stoomblekerij. Ter hoogte van de aansluiting naar Losser stond een relaiskast waarin zich het blokkastje voor de aansluiting bevond.

Handelingen ten behoeve van het berijden van de aansluitingen Glanerbrug en Losser.

Heen: Terug:

Heden



Een replica van de voormalige post Enschede Oost zoals thans aanwezig bij de MBS te Haaksbergen d.d. 17 april 2013.
(Foto: W. Vos)


Het postje is gered en grootendeels herbouwd bij de MBS te Haaksbergen waar het een nieuw leven kreeg.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen