DronrijpOp 9 november 2021 is een foto toegevoegd; deze nieuwe foto is te herkennen aan de blauwe beschrijving van de foto.

Het station Dronrijp ligt aan de spoorlijn Harlingen / Harlingen Haven - Nieuwe Schans bij km. 15.525.
Het station werd geopend op 27 oktober 1863.
Het station ligt in de buurtschap Hatsum, ten zuiden van de woonkern van het dorp Dronrijp, even ten noorden van Baijum.
Opmerkelijk is, dat voor dit station tot 13 december 2015 de naam Dronrijp werd gebruikt, terwijl de officiŽle naam van de plaats al in 2010 gewijzigd is in Dronryp (de Friestalige benaming van Dronrijp).
Op 13 december 2015 is de naam van dit station alsnog gewijzigd in Station Dronryp, al worden beide benamingen gebruikt.


De oostzijde van het emplacement met rechts treinstel NS DE2 100 als trein 3249 (Harlingen - Leeuwarden) en links in de verte boottrein 3278 (Leeuwarden - Harlingen Haven) d.d. 3 augustus 1959.
(Foto: R. Ankersmit)Het emplacement in oostelijke richting met treinstel NS DE2 100 is als trein 3248 op weg van Leeuwarden naar Harlingen d.d. 3 augustus 1959.
Links is de los- en laadplaats (met kopspoor) met daarachter het (later afgebroken) stationsgebouw te zien.
(Foto: R. Ankersmit)De oostzijde van het emplacement bij wissel 4 met boottrein 3278 (Leeuwarden - Harlingen Haven) d.d. 3 augustus 1959.
Rechts naast de trein uitrijsein C1,2 richting Leeuwarden.
(Foto: R. Ankersmit)De buurtgoederentrein 5090 (Leeuwarden - Harlingen) bestaande uit locomotief NS 2433, groepswagens NS 491 GW en NS 728 GW en goederentreinbagagewagen (Dg) NS D 2573 d.d. 22 augustus 1960.
(Foto: R. Ankersmit)De aankomst van een DE-2 (serie 61-106) uit de richting Franeker
met op het perron de stationschef en de handelinrichtingen.
(bron: Het Utrechts Archief)De emplacementstekening van Dronrijp.

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In en bij post T was een blokkast, een Hoge Handelinrichting, twee windwerken voor de bediening van de overwegen en een Alkmaarse Handelinrichting geplaatst;
voor een uitleg over de werking van de blokkast klik hier (bestandsgrootte 5,29 kB) en voor een uitleg over de werking van de Alkmaarse Handelinrichting klik hier (bestandsgrootte 11,2 kB).

De wissels 1 en 4 waren voorzien van wisselsperren waarmee wordt gecontroleerd of de wissels geheel in de eindstand liggen.
Deze sperren waren aangebracht in de trekdraden van het inrijsein; de inrijseinen konden alleen op voorbijrijden worden gesteld als de wissels in de eindstand lagen.
Deze twee wissels waren bovendien voorzien van een druklat waarmee werd voorkomen dat een wissel onder een trein kon worden bediend.
In de trekdraden van de seinen A1,2 en B1,2 is een trekdraadversperring ( een zg. quadrantsluiting) aangebracht waardoor deze seinen niet gelijktijdig uit de stand "stop" kunnen worden gebracht.
De seinen B1,2 en C1,2 zijn uitgerust met onveiligvallers waardoor deze seinen na de passage van de trein in normale stand terugkomen.Post TTekening van de blokkast en de Hoge Handelinrichting in post T, de overwegwindwerken en de Alkmaarse Handelinrichting op het perron.


Samenwerking met de brugpost over de Sneeker Zeilvaart voor treinen naar Franeker
Uit- en inschakelen van de brugpost bij de brug over de Sneeker Zeilvaart

Voor een beschrijving van het station Franeker klik hier.
Voor een beschrijving van de brugpost over de Sneeker Zeilvaart klik hier.
Voor een beschrijving van het station Leeuwarden klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen