Dieren = Doesburg




Het station Dieren ligt aan de spoorlijnen Arnhem – Zutphen (onderdeel van de IJssellijn) bij km. 14.420 en Dieren - Apeldoorn.
Dit station werd geopend op 2 februari 1865. Tot 30 mei 1976 droeg het de naam Dieren = Doesburg. Het heeft een eilandperron. Het huidige gebouw stamt uit 1902.
Dit stationsontwerp werd Standaardtype KNLS genoemd en gebruikt voor diverse spoorwegstations in de jaren '80 van de 19e eeuw.
De architect was K.H. van Brederode. Het stationstype is in drie soorten ingedeeld, waarbij dit station viel binnen het type KNLS 2e klasse.

Naast stopplaats voor de intercitytreinen en sprinters van NS Reizigers op de IJssellijn is station Dieren ook het beginpunt van de toeristische spoorweg naar Apeldoorn van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, die een eigen zijperron heeft.


Het zuidelijke gedeelte van het emplacement in noordelijke richting met op de achtergrond post I d.d. 11 september 1959.
(Foto: R. Ankersmit)




De emplacementstekening van Dieren = Doesburg

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: De beveiliging van het station Dieren = Doesburg bestond uit de posten T, I en de brugpost bij de brug over het Apeldoorns Kanaal.
In alle posten waren Siemens & Halske handelinrichtingen geplaatst; voor een uitleg over de werking van deze toestellen klik hier.

Alle seinen m.u.v. de rangeerpaallantaarn PQ 3-4 waren uitgevoerd als lichtseinen van het stelsel 1946.

Post T



Post T d.d. 12 december 1964.
(Foto: R. Ankersmit)



Tekening van het bedieningstoestel in post T.



De overwegen waren d.m.v. spermagneten in de beveiliging opgenomen.

Voor treinbewegingen naar Brummen is de medewerking van de brugpost nodig. Hiertoe werd de knop Tr. akd Brp gedrukt. Als de brugpost medewerking heeft verleend en het groene lampje Brug gesloten brandt wordt het venstertje Medewerking Brp wit en kan de rijweg worden ingesteld.

Voor treinbewegingen van Brummen en Laag Soeren was de medewerking van post I nodig.


Post I



Post I d.d. 12 december 1964.
(Foto: R. Ankersmit)



Tekening van het bedieningstoestel in post I.



De overweg Harderwijkerweg was d.m.v. spermagneten in de beveiliging opgenomen.

Het overpad in spoor I werd bediend door een functionaris tijdens de openingstijden van het loket. Als het loket was gesloten was het overpad gesloten.
Voor treinbewegingen van Rheden Goederenemplacement naar spoor I moest het overpad gesloten zijn. Hiertoe werd de knop Ovw perron gedrukt en ging in het stationsgebouw de schel Overweg luiden.
Nadat het overpad was gesloten werd in het stationsgebouw de sleutel uit het windwerk in het sleutelkastje aangebracht en werd de knop Tr v. Dr I n. sp I gedrukt.
De situatie van het overpad werd in post I aangegeven door de venstertjes Overweg perron open / gesloten.

Voor alle treinbewegingen was de medewerking van post T nodig.


Tekening van het "bedieningstoestel" in het stationsgebouw.



Brugpost Apeldoorns Kanaal



De brug over het Apeldoorns Kanaal d.d. 29 april 1972.
(Foto: R. Ankersmit)




Tekening van het "bedieningstoestel" in de brugpost.



Voor treinbewegingen naar Brummen is de medewerking van de brugpost nodig. De schel Tr v. Dr T n. Bmn luidt. Brp sluit de overweg en drukt hierna de knopTr v. Dr T n. Bmn

De brug kan slechts worden geopend als: Voor het openen van de brug wordt de knop op het sleutelrelaiskastje gedrukt. Nadat het venstertje op dit kastje blauw is geworden en kan de sleutel worden uitgenomen en kan de brug worden geopend.
In de brugpost is een noodknop aanwezig waarmee in geval van nood de seinen 18, 20, 22 en 42 in de stand stop kunnen worden gebracht.

Met ingang van 9 november 1969 is de klassieke beveiliging te Dieren = Doesburg vervallen en is de beveiliging van dit station een onderdeel van de NX/CVL beveiliging bediend vanuit Zutphen.

     

De nieuwe lichtseinen zijn reeds geplaatst (6 november 1969).
(Foto's: R. Ankersmit)



Het tableau gedeelte met de stations Dieren = Doesburg (boven) en Klarenbeek (onder) in de NX post te Zutphen d.d. 26 februari 1983.
(Foto: W. Vos)


Voor een beschrijving van het station Brummen klik hier.
Voor een beschrijving van het station Rheden Goederenemplacement klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen