DalfsenStation Dalfsen is een spoorwegstation aan de spoorlijn Zwolle - Emmen bij km. 12.154 in de Overijsselse gemeente Dalfsen. Het ligt ten opzichte van het dorp aan de overzijde van de Overijsselse Vecht. Het station is op 15 januari 1903 geopend door de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS), tegelijk met het eerste gedeelte van de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal tussen Zwolle en Ommen.
In tegenstelling tot de grote sloop en herbouw van 'nieuwere' typen stations die de NS in de jaren 70 uitvoerde, is het stationsgebouw van Dalfsen nog altijd in zijn historische staat. Stations van hetzelfde type NOLS-standaardstations tweede klasse zijn op deze lijn ook nog te vinden in Ommen (1903), Mariënberg (1903) en Hardenberg (1905).
Het station is in de Tweede Wereldoorlog korte tijd gesloten geweest, maar vlak na het einde van de oorlog heropend.
Tot de spoorverdubbeling van de spoorlijn Zwolle – Emmen in 1987 kende het station voor spoor 2 een smal eilandperron, waar aan één zijde treinen stopten. Daarna heeft het voor elk van beide sporen een zijperron gekregen.


Het stationsgebouw van Dalfsen d.d. 6 juli 1961.
(Foto: R. AnkersmitHet stationsgebouw van Dalfsen met uitrijsein C 1-2 richting Ommen d.d. 23 november 1975.
(Foto: W. Vos)

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In de post was een Siemens & Halske handelinrichting geplaatst.
Voor een uitleg over de werking van het geplaatste toestel klik hier.


Post T


In dit artikel worden de drie fases van de beveiliging van Dalfsen besproken.

Periode 1959 - 1978


Op het traject Herfte-Aansluiting - Coevorden wordt vanaf 5 september 1959 blokstelsel A ingevoerd.

Tekening van de handelinrichting in post T met tweemaal blokstelsel A.


Periode 1978 - 1980Het blokstelsel A op het traject Herfte-Aansluiting - Dalfsen wordt op 12 maart 1978 vervangen door een bijzonder relaisblokstelsel zonder doorgaande spoorisolatie.De emplacementstekening van Dalfsen ten tijde van de mechanische beveiliging.Tekening van de handelinrichting in post T na de ombouw in maart 1978.


Periode 30 maart 1980 - 9 mei 1987Op 30 maart 1980 werd tussen Herfte Aansluiting en Dalfsen automatisch blokstelsel voor dubbelenkelspoor zonder tussenblokseinen in dienst gesteld. Dit betekent dat zowel over het linker als het rechter spoor in beide richtingen gereden kan worden.
De beveiliging van het station Dalfsen was hierna in feite een relais-beveiliging bediend vanuit een handelinrichting.


De emplacementstekening van Dalfsen na de aanleg van het dubbelspoor tussen Herfte Aansluiting - Dalfsen, de electrificatie en de plaatsing van lichtseinen.


     

De handelinrichting en een detailfoto van de signaleringslampjes en knoppen d.d. 16 april 1983.
(Foto's: W. Vos)Tekening van de handelinrichting in post T na de ombouw in maart 1978.
Met ingang van 9 mei 1987 is de klassieke beveiliging te Dalfsen vervallen en is de beveiliging van dit station een onderdeel geworden van de NX/CVL beveiliging bediend vanuit Zwolle.

Voor een beschrijving van Herfte Aansluiting klik hier.
Voor een beschrijving van het station Ommen klik hier.

Uitgebreide informatie over het station Dalfsen en de andere stations langs de lijn Zwolle - Emmen is te vinden op de site over de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen