Blokpost Chèvremont



Blokpost Chèvremont was een uitschakelbare blokpost aan de Miljoenenlijn (Heerlen - Simpelveld) en gelegen tussen Schaesberg (Landgraaf) en Kerkrade Centrum. Het doel was om het relatief grote blok te kunnen verkleinen en zo de treinfrequentie te verhogen. Vermoedelijk had dit te maken met de aanwezigheid van de Kerkraadse steenkolenmijnen.
De spooraansluitingen naar de Mijn Willem - Sophia en de Domaniale Mijn kwamen samen bij het grote emplacement van station Spekholzerheide (later Kerkrade West). De afvoer van kolen vond vanuit hier plaats in noordwaartse richting naar het rangeerterrein in Susteren.


Een aanzichtkaart van de halte Chèvremont.



Halte Chèvremont, gezien vanaf het viaduct 'Toupsbergstraat' d.d. 19 augustus 1959.
Tot in de Tweede Wereldoorlog was de Miljoenenlijn dubbelsporig en dat is hier goed te zien.
Let ook op de telegraafdraden ('luchtleiding') voor de communicatie tussen de verschillende stations.
(Foto: J.G.C. v.d. Meene).

Gebruikte afkortingen: Blokstelsel:


De situatietekening bij blokpost Chèvremont.


Post T


"

Het kleine haltegebouwtje van Chèvremont, waarin zich ook het bedieningstoestel van de blokpost bevond d.d. 19 augustus 1959.
(Foto: J.G.C. v.d. Meene).




Tekening van de krukinrichting (ook wel semafoorwinder genoemd).




Het bedieningstoestel met krukinrichting (semafoorwinder) voor de twee blokseinen te Chrèvremont.
(Foto: J.G.C. v.d. Meene).


Voor een uitleg over de werking van een semafoorwinder klik hier. (bestandsgrootte 546 kB).

Zoals gezegd, was Chèvremont een blokpost binnen blokstelsel C voor enkelspoor.
Dit is een van de HSM afkomstig open blokstelsel voor enkelspoor met de mogelijkheid tussenposten aan te brengen. De werking was nogal eenvoudig: de stationsposten Schaesberg en Kerkrade Centrum wisselden middels het enkelspoorvenster de treinrichting. Het nablokken van één van beide posten resulteerde in het vrijkomen van het bijbehorende voorbijgangsvenster in Chèvremont. Was het blok naar het volgende station vrij, dan kon het bloksein 'uit de stand stop' worden gebracht. Nablokken en 'binnenblokken' vond plaats in één handeling vanwege gekoppelde blokknoppen en was pas mogelijk nadat de trein ook daadwerkelijk de blokpost voorbij was gereden. Een blokknopsper op basis van een stukje geïsoleerd spoor voorzag hierin. Aangezien er toch slechts vanuit één richting een trein kon komen, voldeed één blokknopsper voor beide richtingen.

Met ingang van 21 december 1962 is de blokpost uitschakelbaar gemaakt; dit uitschakelen diende altijd in overleg met de treindienstleiders in Schaesberg en Kerkrade Centrum te worden gedaan en ging als volgt:

Uitschakelen:
De treindienstleider te Chèvremont overtuigt zich ervan dat alle vensters van zijn toestel zich in de normaalstand bevinden (wit zijn). Vervolgens stopt de treindienstleider de sleutel in het sleutelkastje naast de blokknopsper op zijn toestel en draait deze om. Hierna worden beide blokseinen middels de semafoorwinder 'uit de stand stop' gebracht. De blokpost is nu uitgeschakeld en de blokstelsels tussen Schaesberg en Kerkrade v.v. zijn nu, zonder tussenkomst van Chèvremont, doorgekoppeld.

Inschakelen:
Ook bij het inschakelen dient Chèvremont eerst in overleg te treden met de treindienstleiders in Schaesberg en Kerkrade Centrum. Bij het inschakelen is het namelijk van belang dat ook op deze nevenposten het blok- en voorbijgangsvenster zich in de normaalstand bevinden (wit zijn). Is dit het geval, dan draait Chèvremont de sleutel in het sleutelkastje om en neemt deze uit.
Afhankelijk van de treinenloop, dus de richting waar de eerstvolgende trein uit wordt verwacht, brengt de treindienstleider het bloksein voor de tegenrichting weer terug 'in de stand stop'. Achter de eerstvolgende trein uit elke richting wordt het toestel vervolgens normaal bediend.

Met ingang van 24 januari 1966 werd de blokpost opgeheven. De tijd van de steenkoolmijnen was voorbij en men vond de Miljoenenlijn niet meer rendabel. Door het opheffen werd het stuk tussen Schaesberg en Kerkrade Centrum definitief één blok. De aanwezigheid van blokstelsel C tussen beide stations heeft echter tot de modernisering van de beveiliging in 1986 aan de aanwezigheid van blokpost Chèvremont herinnerd.

Voor een beschrijving van het station Schaesberg klik hier.
Voor een beschrijving van het station Kerkrade Centrum klik hier.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen