Blokpost Bathmen



De blokpost Bathmen lag aan de spoorlijn Deventer - Almelo bij km. 8.598.


Blokpost Bathmen in westelijke richting d.d. 2 november 1963.
(Foto: J.G.C. van de Meene)



Blokpost Bathmen in westelijke richting d.d. 10 oktober 1961.
(Foto: R. Ankersmit)


Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In de post was een HSM handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.


De emplacementstekening in de periode 1949 - 1968.

Post T



Tekening van het toestel in post T.

Blokpost Bathmen is niet altijd een blokpost geweest.
Zoals uit de afmetingen van het toestel blijkt is het emplacement vroeger groter geweest hetgeen blijkt uit de hiervolgende emplacementsschets.


Het emplacement in de jaren 1929 - 1945.

Aansluiting losweg



Tekening van het bedieningstoestel van de aansluiting.


De aansluiting gaf toegang tot het loswegspoor welke een losweg en een losperron had. Daarnaast was er een uithaalspoor. Om bij het wissel te komen reed de trein het sein A voorbij.
Om toegang te krijgen tot de losweg had men een venster nodig van de blokpost. Op de blokpost gaf men venster 14 waardoor het venster "Wissel 1/2" vrij (groen) werd. Nu kon de sleutel door de begeleider uit het toestel worden genomen. De tweede sleutel zat in het KZ-slot bij wissel 2 voor wissel 1. Nu kon de trein de aansluiting op rijden. Na afloop sloot de begeleider de wissel in de voorkeur stand af en na het terug steken van de sleutel in de blokkast kon de begeleider het venster "Wissel 1/2" terug geven. Daarna kon de trein haar weg vervolgen naar Rijssen waar zij eventueel kop kon maken om terug te rijden naar Deventer.
Bleef de trein langer op de aansluiting en moest er een trein passeren dan sloot ook hier weer de begeleider de wissels in de voorkeur stand en stak de sleutel terug in de blokkast. Alleen nu gaf hij het venster aan de blokpost terug. Hierdoor was er weer treinverkeer richting Rijssen mogelijk en kon een volgende trein passeren. Als uiteindelijk de trein op de aansluiting haar weg wilde vervolgen meldde de begeleider zich telefonisch bij de Blokpost Bathmen. De trein werd telefonisch aangemeld en vertrok richting Dijkerhoek. De begeleider kon de wissel weer ontsluiten en de trein naar het hoofdspoor laten rijden waarna hij de wissel weer sloot in de voorkeurstand en de sleutel terug in het bloktoestel stak. Nu kon de begeleider het venster "Wissel 1/2" terug geven en vervolgde de trein haar weg naar Rijssen.
Indien het rangeerdeel moest worden opgesloten was hiervoor de medewerking van de blokpost Dijkerhoek nodig. De te verrichten handelingen in de blokpost Dijkerhoek worden besproken in het artikel over deze blokpost.
De opsluitmogelijkheid is vervallen door de opheffing van de blokpost Dijkerhoek op 15 november 1968.

Met ingang van 15 september 1968 is op het baanvak Deventer - Rijssen automatisch blokstelsel voor dubbel-enkelspoor in dienst gesteld en is de blokpost vervallen.

Voor een beschrijving van de blokpost Bannink klik hier.
Voor een beschrijving van de blokpost Dijkerhoek klik hier.
Voor een beschrijving van de blokpost Holten klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen