Best


Het station Best ligt aan de spoorlijn 's Hertogenbosch - Eindhoven bij km. 48.825.
Het station is geopend op 1 juli 1866. Bij het ontstaan van de NS in 1938 werd dit station op 15 mei van dat jaar gesloten.
Op 10 juni 1940 werd het station heropend op dezelfde locatie.
Het stationsgebouw kent 3 fases. Van 1864 tot 1977 bestond het station uit een standaardstation 5e klasse. Het gebouw bestond uit een hoog middendeel met aan beide zijden een korte vleugel. In 1977 werd dit stationsgebouw gesloopt en vervangen door een stationsgebouw type Beilen. Dit gebouw is in 2000 gesloopt.

Het huidige station is gedeeltelijk gelegen in de spoortunnel Best. Het station (2002) bestaat nu uit een glazen overkapping over vier perronsporen. De architect van dit station is Theo Fikkers.


Het stationsgebouw d.d. 12 juli 1962
(Foto: R. Ankersmit)


     

De noordzijde van het emplacement in zuidelijke richting (links) en de noordzijde van het emplacement in noordelijke richting met rechts de overwegpost (rechts) d.d. 12 juli 1962.
(Foto's: R. Ankersmit)


     

De zuidzijde van het emplacement in noordelijke richting (links) en de zuidzijde van het emplacement met buurtgoederentrein 6517 ('s-Hertogenbosch - Acht) bestaande uit de locomotieven NS 2516 en 2518 en 49 wagens (rechts) d.d. 12 juli 1962.
(Foto's: R. Ankersmit)

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels:


De emplacementstekening van Best.Post T

In de post was sedert 16 november 1953 een stelknoptoestel geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.


Tekening van het stelknoptoestel in post T.

Vanuit post T werd de overweg ten zuiden van het station bediend.
De overweg was in de beveiliging opgenomen.:

Overwegpost I

De overweg ten noorden van het station wordt bediend vanuit overwegpost I.
De overweg was in de beveiliging opgenomen en de overwegpost moest medewerking verlenen voor alle treinbewegingen van en naar Boxtel.


Tekening van de apparatuur in de overwegpost.


Treinaankondiging en medewerking van de overwegpost
Alle bijzonderheden worden hier beschreven.(bestandsgrootte 741 kB).

Met ingang van 10 oktober 1965 is de klassieke beveiliging vervallen in verband van de indienststelling van een NX - CVL beveiliging bediend vanuit Eindhoven.

Voor een beschrijving van het station Acht klik hier.
Voor een beschrijving van het station Boxtel klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen