Stopborden

Verklaring van seinbeelden uitgebeeld door middel van borden.
Seinbeeld
Omschrijving
Verklaring van het seinbeeld
Een rechthoekig rood bord met witte rand. S'nachts aan het bord een rood licht. Stoppen. Afsluitbord mag niet voorbij gereden worden.
Vervangen door bord hieronder omschreven
Een rechthoekig bord met een zwarte rand en waterpas rode balk geplaatst in het spoor. S'nachts aangevuld door een onveilig tonende afsluitlantaarn of rood licht. Stoppen. Afsluitbord mag niet voorbij gereden worden.
Een vijfhoekig wit bord waarop een zwarte "H"is aangebracht. Trein of rangeerdeel moet stoppen voor het bord en mag daarna indien het bord geen andere aanwijzing draagt, zonder nader bevel af te wachten, verder rijden (onderbord).
Vervangen door bord hieronder omschreven
Een vijfhoekig wit bord met een zwarte "S". Daaronder een rechthoekig wit bordje, waarop een opdracht is vermeld. Stoppen voor het bord, daarna opdracht opvolgen en dienovereenkomstig verder rijden.
Indien het bordje met opdracht ontbreekt na stoppen verder rijden.
Een zwart bord of lantaarn welke voorzien is van een s'nachts melk wit verlichte "H". Stoppen voor alle soorten treinen. Geeft de plaats aan waar de trein moet stoppen.
De plaats kan in, verband met de lengte van de trein, ook met hulp van cijferborden worden weergegeven.
Vervangen door bord hieronder omschreven
Een witte "S"op een zwarte achtergrond. S'nachts kan de "S"wit verlicht zijn of reflecterend zijn uitgevoerd. Om het zwarte veld kan een witte rand zijn aangebracht. Stop voor alle treinen.
Een wit bord met een rechte onderkant en een halfcircelvormige bovenkant. In het zwart staat de tekst: "Halt voor rangeeren". Er onder kan een zwarte pijl zijn aangebracht die schuin naar onderen wijst naar het spoor/sporen waarvoor het sein geldt.
S'nachts is dit bord door opschijnend licht waarneembaar.
Stop voor rangeerdelen. Geeft de plaats aan tot waar rangeerdelen mogen rijden.
Vervangen door bord hieronder omschreven
Een wit bord met een rechte onderkant en een halfcircelvormige bovenkant waarop een "R"in zwart. Rangeergrens.
Voorbij dit bord mogen geen ander rangeerdel komen dan bijzondere voertuigen met ge´soleerde assen.
Een ruitvormig, blauw bord met witte rand, waarop een witte "H". Uiterste stopplaats voor alle lengte reizigerstreinen die langs dit perron stoppen.
Bord staat aan het einde van een perron
Vervangen door bord hieronder omschreven.
Een ruitvormig, blauw bord met witte rand. Uiterste stopplaats voor alle lengte reizigerstreinen die langs dit perron stoppen.
Bord staat aan het einde van een perron
Een ruitvormig, blauw bord met witte rand, waarop een wit getal. Uiterste stopplaats voor reizigerstreinen overeenkomt met het getal op het bord.
Getal is exclusief de locomotief
Een ruitvormig, blauw bord met witte rand, waarop een witte "S". In enkele gevallen voorzien van een wit rechthoekig bord met in het zwart de aanduiding van het type type voertuig. Stop voor E-tractie. Indien er een onderbord aanwezig is geldt dit seinbeeld voor het voertuig dat op het onderbord is vermeld.
Dit bord mag alleen na toestemming van de treindienstleider en met gestreken stroomafnemer worden gepasseerd.
Een ruitvormig, blauw bord met witte rand Stop voor E-tractie. Einde bovenleiding.
Seinbeeld kan ook voorkomen op wissellantaarns
Laatste bijgewerkt: 26-3-2009
terug naar de homepage Seinenboek