Snelheidsborden


Seinbeeld
Omschrijving
Verklaring van het seinbeeld
Een driehoekig geel bord met zwarte rand met de punt omlaag, waarop een zwart getal. Snelheid verminderen tot de door het getal aangegeven snelheid x10
Een driehoekig geel bord met zwarte rand met de punt omlaag met twee zwarte cijfers in twee helften verdeeld door een loodrechte streep Rijdende naar links/rechts de snelheid beperken tot die op het bord links/rechts aangegeven door het getal, aangegeven snelheid x10.
Een driehoekig bord met zwarte rand met de punt omlaag met twee helften verdeeld door een loodrechte streep. de ene helft is wit de andere geel, in elke helft een zwart cijfer. Rijdende naar links/rechts de snelheid beperken tot die op het bord links/rechts aangegeven door het getal, aangegeven snelheid x10.
Als hierboven. Wit onderbord met zwarte tekst of een zwart getal. Snelheid verminderen tot de door het getal aangegeven snelheid x10. Trein nadert een plaatselijke snelheidsbeperking (vb: Aki of Ahob op verkeerd spoor, Wissel, Brug, Onbewaakte overweg)
Een trapeziumvormig wit bord met een gele verticale band, waarop een uit één of meer zwarte cijfers bestaand getal.

Dit sein kan geplaatst zijn aan een voorsein van een inrijsein dat geen aanwijzing omtrent de snelheid geeft. Een voorsein van het daarop volgende uitrijsein is aanwezig.
De machinist van een stoppende trein moet bij binnenkomst over de wissels achter het inrijsein de snelheid beperken tot het door het getal aangegeven snelheid.
De machinist van een doorijdende trein moet bij binnenkomst over de wissels achter het inrijsein de snelheid beperken tot het door het getal aangegeven snelheid en rekenen op stoppen.
Hij mag de doorrijsnelheid echter behouden als hij aan een voorsein kan zien dat hij mag doorrijden.
Als hierboven. Wit onderbord met zwarte tekst of een zwart getal. Vanaf het bord mag de door het getal aangegeven snelheid (x10) niet worden overschreden. De snelheid geldt niet meer als:
  • a. De eerste as de overweg is gepasserd.
  • b. De trein of rangeerdeel in zijn geheel de weegbrug, brug of wissel is gepasseerd.
Een vierkant wit bord met zwarte rand, waarop een zwart getal. Voorbijrijden met de door het getal aangegeven snelheid (x10) toegestaan
Een driehoekig groen bord met zwarte rand, met de punt omhoog, waarop een zwart getal. Voorbijrijden toegestaan. De snelheid mag worden opgevoerd tot de baanvaksnelheid aangegeven door het getal (x10).
Wit vierkant bord met daarop een zwart omrand rond geel vlak. Door het ronde gele vlak een liggend zwart kruis. Rijden op zicht.
Laatste bijgewerkt: 10-3-2010
terug naar de homepage Seinenboek