Seinen bij de Staats MijnenDe Staats Mijnen hadden een eigen spoorwegbedrijf wat net als de hoogovens eigen seinen kende. Vele seinen waren afgekeken van NS maar er waren ook eigen seinen.
Op deze pagina staan alleen de Staats Mijnen seinen weergegeven.
Hoewel vaak mechanische toestellen gebruikt werden waren vele seinen al vroeg vervangen door lichtseinen. Een aantal van deze lichtseinen wordt bij DSM nog steeds toegepast.

Seinbeeld
Omschrijving
Verklaring van het seinbeeld
Enkelvoudige lichtseinen voor treinen
n rood licht. Stop vr het sein.
n groen licht. Voorbijrijden toegestaan.
en geel licht. Snelheid verminderen.
Twee groene lichten. Voorbijrijden toegestaan. In het eerst volgend vast sein toont een beeld dat voorbijrijden toestaat
Enkelvoudige lichtseinen voor treinen en rangeerbewegingen.
n rood licht. Stop vr het sein.
n groen licht. Voorbijrijden toegestaan.
en geel licht. Snelheid verminderen.
Vertakknings lichtseinen voor treinen.
Twee rode lichten in afzonderlijkse seinbeelden van elkaar. Stop vr het sein.
Een rood en een groen licht in afzonderlijkse seinbeelden van elkaar op gelijke hoogte. Voorbijrijden toegestaan. De trein wordt geleid in in de richting van de plaats van het groene licht in het seinbeeld.
Een rood en een groen licht in afzonderlijkse seinbeelden van elkaar waarbij het groene in het lagere seinbeeld wordt getoond. Voorbijrijden toegestaan met verminderde snelheid. De trein wordt geleid in in de richting van de plaats van het groene licht in het seinbeeld.
Een rood en een groen licht in afzonderlijkse seinbeelden van elkaar waarbij het groene in het hogere seinbeeld wordt getoond. Voorbijrijden toegestaan. De trein wordt geleid in in de richting van de plaats van het groene licht in het seinbeeld.
Een rood en een groen licht in afzonderlijkse seinbeelden van elkaar waarbij het groene in het lagere seinbeeld wordt getoond. Daaronder een afzonderlijk geel licht. Voorbijrijden toegestaan met verminderde snelheid. De trein wordt geleid in in de richting van de plaats van het groene licht in het seinbeeld.
De snelheid bij het sein zo regelen dat de trein voor het eerst volgende sein dat "stop" kan tonen tot stilstand kan worden gebracht.
Een rood en een groen licht in afzonderlijkse seinbeelden van elkaar waarbij het groene in het hogere seinbeeld wordt getoond. Daaronder een afzonderlijk geel licht. Voorbijrijden toegestaan met verminderde snelheid. De trein wordt geleid in in de richting van de plaats van het groene licht in het seinbeeld.
De snelheid bij het sein zo regelen dat de trein voor het eerst volgende sein dat "stop" kan tonen tot stilstand kan worden gebracht.
Een rood en een groen licht in het hogere seinbeeld. Daaronder een tweede groen licht. Voorbijrijden toegestaan. De trein wordt geleid in in de richting van de plaats van het groene licht in het seinbeeld.
Wisselseinen
Een verlichte witte pijl wijzend naar boven. Het wissel licht in de rechtdoorgaande stand.
Een verlichte gele pijl wijzend naar links of rechts. Het wissel licht in de aftakkende volgens de pijl wijzende stand.
Laatste bijgewerkt: 19-10-2011
terug naar de homepage Seinenboek