Bertsdorf

De smalsporige spoorlijn van Zittau naar Oybin en Jonsdorf (750 mm spoorbreedte). Dit is een van de vijf spoorlijnen die Zittau aan doen. Deze lijn wordt geëxploiteerd door de Sächsisch-Oberlausitzer Eisenbahngesellschaft, ook weer een commercieel bedrijf. Zo goed als alle treinen op deze lijn worden gereden met stoomlocomotieven. De lijn loopt van Zittau naar Bertsdorf. Daar splitst het spoor zich in een tak naar Oybin en eentje naar Jonsdorf. In Bertsdorf bevinden zich een stationsgebouw, een locloods en het enige seinhuis aan de lijn (B1). Daar zetelt de treindienstleider van dit baanvak.
Station Bertsdorf heeft een klassieke beveiliging waarbij de wissels en seinen met trekdraden worden bediend. De inrijseinen van het station zijn armseinen, maar de uitrijseinen zijn een soort lichtbakken met letters, die aan het seinhuis en op het perron zijn aangebracht. De lijn kent geen bloksysteem, treinen worden per telefoon door de treindienstleider aangevraagd en afgemeld. Alle foto’s zijn gemaakt in juli en augustus 2008


De lokloods links met rechts het seinhuis rechts van Betsdorf.
(Foto: T. v.d. Wijngaard)


Nogmaals het seinhuis vanuit een ander punt samen met een van de plaatstelijke stoomloks.
(Foto: T. v.d. Wijngaard)


De handelinrichting van seinhuis Betsdorf.
(Foto: T. v.d. Wijngaard)


Een van de seinen van Betsdorf.
(Foto: T. v.d. Wijngaard)


De kruk-sleutelinrichting van Betsdorf. Als op een lijn alle venstertjes niet meer rood zijn kan men een sleutel uitnemen voor het trekken van een sein voor een rijweg.
(Foto: T. v.d. Wijngaard)


Nogmaals de kruk-sleutelinrichting van Betsdorf.
(Foto: T. v.d. Wijngaard)


Het seinhuis van Betsdorf met een stoomlok die water nodig heeft.
(Foto: T. v.d. Wijngaard)


Het bedieningstableau van de perronaanduiding van Betsdorf.
(Foto: T. v.d. Wijngaard)


Laatste wijziging: 2-8-2009

terug naar de homepage terug naar foto's