De trekdraadgeleiding


De trekdraadgeleiding bij post I te Simpelveld.Trekdraden zijn de belangrijkste schakel tussen de handels in de post en de verschillende seinen, wissels, overwegbomen, grendels en ontspoorinrichtingen.
Ook trekdraadgeleiding bestaan in verschillende soorten en maten.

De trekdraad bestaat uit de volgende onderdelen:

Voor het geleiden van de draad en ketting heb je rollen nodig. Ook hier zijn weer een aantal verschillende soorten mogelijk.


Diverse trekdraadpaaltjes


Links een paaltje met een L profiel voor maximaal 5 sets draden (bovenste wordt voorzien van een strip die ook te vinden is op de linkse foto. Rechts een plaatje van een U profiel voor maximaal 8 sets draden.
Een draadjuk voor heel wat sets draden


Duits trekdraadpaaltje. In Duitsland kent men maar twee types paaltjes. De bovenstaande in allerlei breedtes en het juk, uitlopend tot wel een meter breed.
De trekdraadgeleiding gevolgd van seinhuis tot seinOp de bovenstaande tekening is eenvoudig weergegeven hoe een geleiding in elkaar zit.
De geleiding kan als een gesloten keten beschouwd worden. In het seinhuis start een ketting die over een handel heen loopt. Aan beide uiteinden zitten in de schijvenkelder spanners. Daarna weer ketting tot de geleiding voorlopig geen scherpe bochten moet maken en gaat dan over in draad. Ketting is namelijk zwaarder dan draad en de kans op haken en doorhangen is dan groter. Vervolgens via allerlei kasten met kokers naar het sein waar de beide draden vast zitten aan de uiteinden van de om de groefschijf lopende ketting. De groefschijf bedient het sein door een trek/duw beweging en de zwaartekracht.
Hoe verder het sein van de post staat, hoe moeilijker het wordt om het sein te bedienen. De maximale afstand is dan ook ongeveer 1000 meter. Bij meerdere seinen op een set draden (hoofd- en voorsein) loopt de draadgeleiding meestal bij lange afstanden over een grote lus. Op de lus zijn dan parallel de draden naar de twee seinen gekoppeld. Voordeel is dat de lus makkelijker is af te spannen zonder al te veel invloed op het sein te hebben.
De draden voor het wissel volgen op dezelfde manier hun weg, met uitzondering van het andere type handel en geen groefschijf voor het sein maar een wisselsteller.
Voor het wissel is de afstand korter, maar 450 meter. Bij meer dan één wissel worden de draden in serie geplaatst. Meer dan twee wissels komt niet voor omdat dit te zwaar wordt. De eerste draad loopt meestal naar het verste wissel. Daarna naar het dichtstbijzijnde wissel en vervolgens terug naar het handel op het seinhuis.
De draden voor een of meerdere grendels volgen dezelfde weg als een wissel. Er zijn situaties geweest dat drie grendels (Heerlen Noord-zijde) in serie op één handel waren gemonteerd.
Trekdraad buiten.
Buiten de post wordt, op haakse bochten na, overal draad gebruikt. Om deze draad te geleiden worden rollen gebruikt.


Op de volgende stations is nog trekdraadgeleiding te vinden:


Trekdraadgeleiding in model
Voor de modelbaan is de NS Trekdraadgeleiding zeer eenvoudig na te maken. Aan een messing profiel maakt u een stangetje waarom u een paar keer dunne koper de draad wikkelt om een rol te imiteren. Kasten maakt u van messing platen en kokers van diverse U-Profielen.terug naar Home terug naar Uitleg