Roestrijden

Van sporen en wissels die minder dan 1 x per 24 uur worden bereden, kan door de (mogelijke) roestvorming de betrouwbare werking van de spoorstroomlopen niet meer worden gegarandeerd.
Deze spoorstroomlopen zijn van wezenlijk belang voor het goed functioneren van de beveiliging.

Het roestrijden bestaat er bij voorbeeld uit dat de eerste reizigerstrein van de dag een stel overloopwissels op de vrije baan speciaal in de kromme stand berijdt door even naar het linkerspoor over te lopen en meteen weer terug naar het rechterspoor;
de aan het slot van deze beschrijving getoonde film toont het roestrijden over spoor 3 te Beilen.

Op weinig bereden sporen was dit lastig en duur.
Daarom werden daar lassen op de rails gelegd die niet roesten.

            

Een aantal ( niet meer gebruikte) sporen in Rotterdam die zijn voorzien van lassen.
(Foto's: Nico Meininger)

Het roestrijden kon dan vervallen.

Na afloop van (langdurige) werkzaamheden dient er altijd roestgereden te worden.
Doorgaans wordt door de aannemer hiervoor één van de eigen werktreinen gebruikt of krijgt de eerste reizigerstrein van dienst deze taak.
Het komt echter voor dat er geen werktrein voor handen is (bijv. na functietesten) of dat de inzet van een werktrein als roestrijdtrein een hoop rangeerwerk met zich meebrengt (tijdverlies).

Roestrijden.nl springt in het gat dat hier ontstaat; Roestrijden.nl is een onderdeel van de Stichting Holland Spoor (SHS).
Voor meer informatie over deze stichting en haar aktiviteiten klik hier.
Deze stichting zet zich in voor het behoud van Nederlands railerfgoed.
Het hoge gewicht en de ‘slechte’ loopeigenschappen van het oude materieel maakt het zeer geschikt om rail roestvrij te krijgen. Ook de flexibelere inzetbaarheid van treinstellen een plus (twee cabines dus eenvoudig kopmaken, ook op enkelspoor!).

De opbrengsten van deze semi-commerciële inzet van museummaterieel gaan naar een algemeen restauratiefonds.
Deelnemende partijen kunnen op deze manier restauratie/reparatiekosten het hoofd bieden terwijl ze zelf (nog) niet in staat zijn deze te bekostigen.
Tegenwoordig wordt voor het roestrijden ondermeer gebruikgemaakt van historisch materieel t.w. de DE III 151 en de diesellocomotief 2454 van de Stichting 2454 CREW.

De Stichting 2454 CREW is opgericht in november 2019 voor het behoud van loc NS 2454 en nog enkele andere museumvoertuigen die tot dan in beheer waren bij de opgeheven Vereniging tot Behoud van Spoormaterieel Haarlem (BSH).

Deze stichting beschikt over: Loc 2454 is sinds 2017 weer rijvaardig, treinstel NS 151 sinds juni 2020 en de locomotor 232 wordt gebruikt voor rangeerwerk te Roosendaal.

Als slot van deze pagina wordt hiervolgend een film van een cabinerit met trein 89007 bestaande uit de stellen 8628 en 8702 van Zwolle Rangeerstation richting Onnen (werkplaats) getoond.
Deze film is gemaakt op 21 april 2018 door de Nederlandse machinist Paul Derks (MeesterPaul).

Gedurende het tijdvak van 44:27 tot 47:30 vindt het roestrijden over spoor 3 te Beilen plaats.
Terug naar Home Terug naar Uitleg