Rijwegen instellen
Nu gaan we het hebben over het bedienen van het toestel. Onder het item Film kan worden gekeken naar een film gemaakt op een enkele post. Een vernieuwde versie met meerdere posten is nog in de maak. Op een film zie je niet altijd alles. Vandaar dat we nu gaan uitleggen hoe het er op een seinhuis aan toe gaat.
De verschillende onderdelen van het seinhuis zijn al besproken (of worden nog besproken). Hier zullen we niet verder op ingaan.
Taakverdeling en begrippen binnen de treindienst
Treindienstleider
Degene die belast is met het nemen van maatregelen ter verzekering van een veilige en geregelde treinenloop en het gene wat daar mee verband houdt. Hij/zij is de chef over de neven-seinhuizen die onder zijn gebied horen. Hij is ook degene die contact houdt met machinisten. Ook geeft hij/zij, indien de gelegenheid daarvoor is, informatie aan reizigers.
Perronchef / Perronopzichter
Hij is degene die de treindienstleider bijstaat door onder andere te helpen bij de vertrekprocedure. Ook geeft hij reizigers informatie en houdt toezicht op zijn aangewezen perrons. Indien een treindienstleider uitvalt zal hij ook optreden als zijn plaatsvervanger tot er een nieuwe treindienstleider is.
Seinhuiswachter
Degene die de nevenpost bemant of op post T de treindienstleider helpt bij het instellen van rijwegen. Hij/zij staat direct onder leiding van de treindienstleider (of diens vervanger). Hij/zij draagt zorg voor zijn/haar verantwoordelijkheidsgebied van het betreffende seinhuis waar hij/zij dienst doet. Uiteraard is hij/zij belast met het bedienen van de inrichtingen welke tot zijn/haar verantwoordelijkheidsgebied liggen. Daar wordt onder verstaan: De bloktoestellen, eventuele windwerken en bedieningskasten alsmede de communicatie.
Machinist
Degene die belast is met het rijden van een aan hem/haar toegekende locomotief of treinstel.
Trein
Een of meerdere gekoppelde treinstellen dan wel een locomotief eventueel met daar aangekoppelde wagens of rijtuigen. Een trein is voorzien van een front- en sluitsein en rijdt van station naar station.
Rangeerdeel
Een of meerdere gekoppelde treinstellen dan wel een locomotief eventueel met daar aangekoppelde wagens of rijtuigen dat zich alleen verplaatst binnen een emplacement van spoor naar spoor. Verder toont deze een brandend wit licht op zowel de voor- als achterkant van de bediende locomotief of het treinstel.
De rijweg.
Als voorbeeld nemen we een trein welke op station Wijlre op spoor 1 staat. Deze wil graag naar Simpelveld waar deze moet binnenkomen op spoor 2.
Even tussendoor: Dit is een veel ingestelde rijweg bij de ZLSM als alle seinhuizen zijn bemand. Deze rijweg is dus live mee te maken zowel in de trein als op de seinhuizen.
Het gehele gebeuren wat hieronder staat beschreven heeft ongeveer een tijdsduur van een half uur.
De betrokken seinhuizen zijn Post T Wijlre, Post II Simpelveld en Post T Simpelveld.
Post T Wijlre
Op de tekening is het toestel van Post T te Wijlre te zien na het instellen van de rijweg.
De ingestelde rijweg gezien op een emplacementstekening. De groene lijn geeft de rijweg weer.
- Trein meldt zich gereed voor vertrek bij de treindienstleider
- Treindienstleider gaat beginnen met het instellen van de rijweg. Post T wekt Post II Simpelveld d.m.v een weksein met de wekker "II Simpelveld"
- Op Post II Simpelveld gaat de wekker af "T Wijlre". Indien de treindienst het toelaat (in een normale situatie altijd voor een trein op dienstregeling) bedient Post II Simpelveld het enkelspoorvenster.
Dit wordt bij hem rood ten teken dat er een trein in het baanvak Wijlre - Simpelveld zit.
Dit wordt pas weer wit als de trein in Simpelveld is.
- Op Post T Wijlre wordt het venster "Blok naar Simpelveld" wit. Dit venster geeft de toestemming om een trein naar Simpelveld te mogen sturen.
Tevens houdt dit venster het krukje vast dat het uitrijsein (tevens bloksein) B1 vast houdt.
- Post T Wijlre kan nu de rijweg gaan instellen. Hij legt het wissel 31 naar spoor 1. (ligt normaal richting spoor 2) Nu kan hij het krukje onder het blokvenster bedienen (2) en het sein B1 bedienen in de stand voorbijrijden toegestaan.
De trein vertrekt naar Simpelveld
- Achter de trein (wanneer deze het station geheel verlaten heeft en het laatste wissel is gepasseerd) legt de treindienstleider van Wijlre het uitrijsein terug in de stand stop. Ook is het venster "wisselstraat naar Simpelveld" vrij gesprongen na het passeren van wissel 31 ten teken dat de wisselstraat vrij is.
Vervolgens legt hij het wisselstraatkrukje om zodat het seinkrukje weer teruggelegd kan worden. Hierna legt hij het wisselstraatkrukje weer terug en geeft een weksein waarna hij het venster "Blok naar Simpelveld" terug geeft aan Post II te Simpelveld.
Daarmee bedient hij ook het bij hem op het toestel zittende enkelspoor- en wisselstraatvenster (worden beide rood). Hierdoor kan hij geen nieuwe trein richting Simpelveld sturen.
- De treindienstleider breekt zijn rijweg verder af door het wissel 31 weer normaal te leggen. Zijn taak zit er voorlopig op. Het toestel is bijna weer in de normale stand. Alleen het enkelspoorvenster is rood i.p.v. wit ten teken dat er een trein richting Simpelveld onderweg is.
Post II Simpelveld
Op de tekening is het toestel van Post II in Simpelveld te zien na het instellen van de rijweg.
De ingestelde rijweg gezien op een emplacementstekening. De groene lijn geeft de rijweg van de trein weer. De oranje lijn geeft ook de rijweg van de trein weer doch het laatste stuk voordat deze voor de paal loopt (stop tonend sein tegenkomt)
- Zojuist heeft post II te horen gekregen door het afgaan van het weksein dat de trein er aankomt. Tevens is het venster "Voorbijgang bij Wijlre" rood geworden. Samen met het enkelspoor zegt dit dat er een trein in het blok Wijlre - Simpelveld zit en ook nog richting Simpelveld onderweg is. Dit is voor post II het teken om een rijweg aan te vragen bij Post T Simpelveld.
- Allereerst indien niet bekend is op welk spoor de trein moet komen zal Post II moeten bellen met post T. In dit geval zal deze antwoorden: "Trein binnen op spoor 2."
- Post II begint met het instellen van de rijweg. Officieel naar de trein toe. Dus de verste wissels als allereerste. Hij begin met het omleggen van de handels. Dat zal zijn in de volgorde: Wissel 21, 22 en de bijbehorende grendels. vervolgens de grendels van wissel 24 en 25/26. Hierna is de wisselstraat ingesteld. Deze wordt vergrendeld door het omleggen van het krukje "van Wijlre op spoor 2" in veld 7 en het geven van het venster "van Wijlre op spoor 1, 2, 3 of 4"
- Indien Post T Simpelveld het in orde vindt dat de trein binnen kan komen op spoor 2 zal deze een tegenvenster "Aankomst van Wijlre op spoor 1, 2, 3 of 4" geven (wordt wit). Dit venster houdt het krukje vast dat het inrijsein E voor station Simpelveld vasthoudt. Nu kan Post II de trein binnennemen. Rest nog één handeling...
- De trein nadert station Simpelveld
- Als de trein de overweg bij de Kelderweg in Eijs passeert luidt er op Post II een bel "Trein aankondiging van Wijlre". D.m.v. een drukknop kan de wachter de bel uitzetten. Hij sluit de overweg en vergrendelt deze d.m.v. het seinkrukje boven het inrijsein. Hierdoor kan inrijsein E worden bediend. De trein heeft vrije doorgang naar Simpelveld.
- De trein rijdt Simpelveld binnen
- De blokkopsper, het venster boven het voorbijgangsvenster (los kastje) springt vrij (wit) ten teken dat de trein uit het blok is.Post II waarschuwd post T Simpelveld dat de trein er aan komt
- Achter de trein legt post II het sein E weer terug in de stand stop en na het terugleggen van het seinkrukje opent hij de overweg.
- Na het passeren van het laatste wissel kan Post II beginnen met het afbreken van de rijweg.Hiervoor geeft hij eerst het aankomstvenster terug. Vervolgens het voorbijgangsvenster (dit kan pas na het vrijspringen van de blokknopsper) zodat de blokbeveiliging tussen Wijlre en Simpelveld weer in rust is. Op Post T Wijlre wordt het enkelspoorvenster weer wit.
- Als de trein stil staat op het aankomstspoor (in dit geval spoor 2) krijgt Post II zijn rijwegvenster "van Wijlre op spoor 1, 2, 3 of 4" van Post T terug. Het krukje ligt niet meer vast. Na het terugleggen van het krukje 7 kan hij de handels van de wissels en de grendels weer normaal leggen. Het toestel is weer normaal.
Post T Simpelveld
Op de tekening is het toestel van Post T te Simpelveld te zien na het instellen van de rijweg.
Noot: De vensters Blok naar Spv, Voorbijgang bij Spv en Enkelspoor Spv zijn op deze tekening niet in dienst. Deze worden gebruikt als Post T in Wijlre uitgeschakeld is. Dan worden de blokvensters vanuit Post T bediend.
- Als Post T Wijlre het blokvenster terug geeft aan Post II Simpelveld is op Post T Simpelveld de melder "Van Wijlre" van wit naar rood gesprongen. Dit is en teken dat er een trein van Wijlre naar Simpelveld komt.
- De trein is onderweg naar Simpelveld
- Als het aankomstspoor bekend is, ontvangt Post T een weksein "II van Wijlre" van Post II. Daarna ontvangt hij/zij een verzoek om de trein binnen te nemen op spoor 2 (venster 4).
Als Post T met deze rijweg akkoord gaat, zal hij het aankomstvenster (2) aan Post II geven zodat deze de trein binnen kan nemen.
- De trein passert het inrijsein E te Simpelveld
- Post T ontvangt een weksein "II van Wijlre" ten teken dat de trein binnenloopt. Dit heeft Post T nodig voor het sluiten van het overpad bij de perrons over de sporen 1 en 2. Hij/zij sluit het overpad.
- De trein komt langs het perron tot stilstand
- Post T krijgt het aankomstvenster terug. Hierna geeft hij/zij, als hij/zij ziet dat de trein stil staat en
vrij staat, het rijwegvenster " van Wijlre op spoor 2" terug. Het toestel op Post T is weer normaal.
Het ziet er ingewikkeld uit. Als de wachter het niet meer weet heeft hij/zij altijd een handleiding wat hij/zij moet doen voor het instellen en afbreken van een rijweg. (schema/tabel). Verder heeft een vertrekprocedure en een aankomstprocedure altijd een aantal dezelfde kenmerken. Zo is er altijd een heen en weer controle van beide posten waar de trein heen gaat en vandaan komt (in dit geval Post T Wijlre met post II en Post II met post T). Vergelijk het maar met het huidige automatisch blokstelsel. Het kijkt altijd wat er met het volgende blok aan de hand is voor het vrijgeeft.
Blokstelsels zullen nog een keer apart worden besproken. Duidelijk is ook de functie van het venster, namelijk een blokslot. Zonder een vrij venster, gegeven door de volgende post, kan men in principe geen trein in die richting sturen.
Terug naar Home Terug naar UitlegNaar seinhuizen