Blokstelsels

Relaisblokstelsel III


Het kastje met de venstertjes van het relaisblokstelsel III in post T Amsterdam Amstel d.d. 13 augustus 1975. (Foto: W. Vos)De kast met de venstertjes van de diverse relaisblokstelsels in post T Amsterdam Muiderpoort d.d. 13 augustus 1975. (Foto W. Vos)
Algemeen
Blokstelsel III is uitgevonden voor dubbelsporige baanvakken eind negentiende eeuw. Met de komst van stelknoptoestellen stond de blokkast een beetje in de weg. En vaak werd deze er los neergezet en nam dus extra ruimte in. De relaistechniek deed langzaam haar intrede en werd gezocht naar een schakeling in de relaistechniek. Dit resulteerde in relaisblokstelsel III.
In plaats van bloksloten kwamen er relais met meldvenstertjes. In plaats van venstertjes was er ook sprake van een uitvoering met lampjes. Dit omdat in sommige gevallen de relais in een andere kast zaten. Dit kwam o.a. voor bij Bauman-toestellen.


Relaisblokstelsel III met lampjes in post V Watergraafsmeer d.d. 28 september 1981. (Foto: W. Vos)Relaisblokstelsel III met lampjes in post T Watergraafsmeer d.d. 10 oktober 1980. (Foto: J.G.C. van de Meene)
Het kastje met de venstertjes en de knoppen t.b.v. het relaisblokstel III richting Amsterdam CS (Foto W. Vos)
Dit kastje is afkomstig uit post I Rietlanden.
Relaisblokstelsel IIIKoppeling.
Relaisblokstelsel III was bedoeld voor seinhuizen waarin stelknop- en Bauman toestellen waren geplaatst. Toch kwam de combinatie van conventioneel bloktoestel met relaisblokstelsel III ook voor.
De koppeling met VES en Bauman toestellen vond plaats d.m.v relaiscontacten in de sperren van de seinknoppen. De koppeling met bloktoestellen was meestal via een contact in het blokvenster welke zelf ontblokt werd of via een sper op de as van het krukje.

Onderdelen
Ook relaisblokstelsel III had vaste onderdelen. Een aantal kwam met benaming en funtie overeen met blokstelsel III. We zien de volgende onderdelen: