Overwegen


De mechanisch handbediende bediende overweg van post II Simpelveld.


Door enkele technische problemen hebben de animatisch niet altijd een doorzichtige achtergrond.

Geschiedenis

Vanaf de komst van de spoorwegen waren er overwegen. De spoorwegwet van 1859 bepaalde op dat moment dat de gehele spoorlijn inclusief overwegen afgesloten moest zijn bij het passeren van een trein. In het begin ging dat dus veel personeel kosten. Bij elke overweg moest een wachter zijn. De wachter woonde met zijn gezin bij de overweg in de zogenaamde wachtposten. Op het huis stond dan een groot cijfer van het wachtpostnummer. De vrouw des huizes was meestal ook wachteres. De wachter werd gewaarschuwd door een seinklok en kon dan buiten soms in een apart hokje de overweg bedienen.
In het begin werd dit gedaan d.m.v. hekken al dan niet op wielen. Later kwamen er overwegbomen. Bij grote stations is de wachtpost later vervangen en ondergebracht bij het dichtsbijzijnde seinhuis. Naast de mechanische overwegbomen kwamen er later ook electrische overwegbomen. In 1880 werd het mogelijk ontheffing te krijgen voor onbewaakte overwegen bij lokaalspoorwegen. Later in 1922 kon men ook op de hoofdspoorweg bewaakte overwegen onbewaakt maken. Hierdoor konden vele wachtposten verdwijnen. Er bleven alleen steeds meer ongevallen gebeuren op overwegen. Met de komst van de knipperlichtinstaltie wilde men dit opvangen. Deze voldeden niet geheel. Later kwam er de AKI welke goed voldeed. Nu verdwenen nog meer wachtposten.
De eerste knipperlichtinstalatie was niet meer dan een knipperende lamp op accu of gas die de hele tijd een oranje knipperlicht liet zien ook als de trein al weg was. Later kwamen de eerste AKI's en na de tweede wereldoorlog de AHOB's. Deze twee type overwegen lieten de wachtposten uiteindelijk geheel verdwijnen.
Ondertussen is ook de AKI op z´n retour en zijn ze bijna niet meer te vinden. Nieuwe mogen er niet meer gemaakt worden. Daar zijn de stoplichten voor in de plaats gekomen. Het groene licht ontbreekt hierbij. De meeste AKI´s zijn omgebouwd naar mini-AHOB.
Met het verdwijnen van de plaatselijke seinhuizen en wachtposten verviel ook een groot deel van de mechanische of electrisch bedienbare hele overwegbomen de zogenaamde EBO's en MBO's. Een paar bestaan er nog maar meestal bij een museumlijn. Zo zijn er in Boekelo, Simpelveld, Beekbergen en Hoorn mechanische bediende overwegbomen te vinden en in Kerkrade West en Wijlre een electrische bedienbare overwegbomen. In Naarden-Bussum, Zutphen en Roermond bestaan nog EBO's al zijn deze aangepast aan de huidige tijd zoals aluminium bomen en LED-verlichting.

Type overwegen


We behandelen hier overwegbeveiligingen die voor kwamen in combinatie met klassieke beveiliging. We kunnen verschillende overwegen onderscheiden: